Pyszna zupa-krem z zielonych i białych warzyw o iście wiosennym kolorze. Sycąca, a zarazem niskokaloryczna i lekka. Do tego z fantastyczną nutą tymianku. Robiłam ją już nieraz i zawsze chętnie wracam do tego przepisu. Polecam :)
Obudził mnie katar i ból gardła, ale zmotywowało mnie to jeszcze bardziej i zainspirowało do wzbogacenia przepisu imbirem. W końcu cytryna i imbir to znane od tysięcy lat metody radzenia sobie z przeziębieniem. Tak to sobie przynajmniej tłumaczę zajadając się kolejnym kawałkiem...
Zazwyczaj zupy kremowe podaję z grzankami lub kruchymi paluszkami ale moja dzisiejsza kompozycja smakowa wykluczyła raczej jakiekolwiek dodatki dlatego musiała być rzadka i podana została w formie do picia. Można oczywiście przyrządzić wersję bardziej gęstą.
Gdy tylko widzę na placu rabarbar zaraz marzę o cieście z nim. Za utopionymi w cieście kawałkami kwaśnego rabarbaru .. oj, tak i do tego lekko chrupiące od rozpuszczonego cukru na górze.
A może by tak na drugie śniadanie koktajl z mrożonymi porzeczkami bo trzeba przecież wyczyścić zamrażalnik z owoców bo lato idzie ;-) i już wkrótce pojawią się pierwsze prawdziwe truskawki a u mnie jeszcze zeszłoroczne ha ha- trzeba się spieszyć. Koktajl również idealny po treningu. Polecam
Do owocowych koktajli dodaję najczęściej maślankę, kefir, mleko lub jakiś sok. Do takich mieszanych koktajli różnie…. od niedawna jednak dodaję zieloną herbatę. Zdecydowanie ten koktajl owocowy z zieloną herbatą można zaliczyć do kategorii zdrowe i smaczne :-)