Wiosenna sałata z avocado, rzodkiewką i orzechami laskowymi

Wiosenna sałata z avocado, rzodkiewką i orzechami laskowymi

Zdjęcie - Wiosenna sałata z avocado, rzodkiewką i orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiaj chcę Wam zaproponować sałatę, która może być dodatkiem do grillowanych mięs lub samodzielnym lekkim posiłkiem na wiosenny czas.
Teraz wiosną chcę jeść dużo zielonego, ale kiedyś było inaczej. Pamiętam jak oddzielałam wszystkie warzywa z kanapek…Aż do momentu matur, kiedy to nasi rodzice przygotowywali pyszne wielgachne buły, obłożone mnóstwem kolorowych dodatków. Nie pamiętam tematów mojej matury, a pamiętam smak tych kanapekJ Był nieziemski. Pomijam fakt, że były w nich również pochowane ściągi;-) I od tamtej pory im więcej jest napakowane na pieczywie tym lepiej. Niestety dzisiejsi maturzyści już nie mają tak dobrzeL
Zdjęcie - Wiosenna sałata z avocado, rzodkiewką i orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • sałata rukola,
  • 1 avocado,
  • kilka rzodkiewek,
  • pół ogórka wężowego,
  • posiekane orzechy laskowe,
  • ostropest zmielony (niekoniecznie).

sos:

  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • kilka kropel octu z białego wina,
  • pół łyżeczki miodu,
  • pół łyżeczki musztardy dijon,
  • można dodać odrobinę wody,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól do smaku.

Przygotowanie: Rukolę umyć, wysuszyć, ułożyć na talerzu. Rzodkiewkę pokroić w plasterki i rozrzucić na sałacie, dodać pokrojone na kawałki lub plastry avocado. Nożykiem do warzyw pokroić ogórka w paski, dodać na wierzch. Orzechy uprażyć na patelni, posypać sałatę. Można pospać odrobiną ostropestu. W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie składniki sosu. Polać sałatkę.
Zdjęcie - Wiosenna sałata z avocado, rzodkiewką i orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów