Ulubione, domowe, pyszne powidła węgierkowe. Idealne do świeżej bułki, na słodkie śniadanie. Wspaniałe do naleśników oraz do aromatycznego piernika . Zapakowałam je w słoiczki i będą czekały na swoją kolej. :).
Sezon na kurki trwa w tym roku wyjątkowo długo. Pojawiły się w maju i nadal są w bardzo dużych ilościach co zazwyczaj się nie zdarza. Co tydzień na targu "moja" pani mówi że to już ostatnie kurki a za tydzień znowu ma ich skrzynkę. Ale nie ma co narzekać tylko się cieszyć, bo przy braku innych grzybków w zadowalającej ilości dobre i kurki.
Jak wpadłem na pomysł zrobienia szaszłyków z kurczaka reszta potoczyła się sama - po prostu zanurzałem się w historii Hiszpanii. Na początek chorizo jak typowo rozpoznawalny smak tego kraju. Papryka z Nowego Świata na pamiątek podbojów i odkryć. Kumin i kolendra - przyprawy, które kojarzą mi się z kuchnią arabską - wszak po mauretańskich podbojach pozostały na Półwyspie Iberyjskim wspaniałe zabytki. Tak właśnie powstał przepis na szaszłyki.
Podobne połączenie wypróbowałam już w ubiegłym sezonie dlatego chętnie sięgnęłam po nie kolejny raz. Zapiekanka jest bardzo smaczna i nieskomplikowana, może być szybkim obiadem lub kolacją.
Tym razem pizza wiejska. Mamy z Michałem swój ulubiony przepis na ciasto na pizzę, ale co nam szkodzi wypróbować inny. Michał zagniatał ciasto, Bartek ścierał ser i podjadał kiełbaskę a ja wybrałam co na niej ma się znaleźć i wszystko poukładałam :) rodzinna pizza.
To przepis z kuchni indyjskiej na kurczaka smażonego w aromatycznych przyprawach. Został on troszkę przerobiony przeze mnie z oryginału pochodzącego z książki "Szczypta smaku... Indie". W oryginale był sam kurczak, ja dodałam od siebie sporą porcję warzyw. Warto zrobić to danie w większej porcji, bo rewelacyjnie smakuje takie odgrzewane i za jednych zamachem mamy obiad na dwa dni.
Dzisiaj proponuję wegetariańską wersję lazanii. Warzywa można komponować według własnego gustu i smaku, tak samo sos. Ja zrobiłam sos beszamelowy i wykorzystałam bukiet warzyw dostępnych o tej porze roku.
Szpinak w nazwie może odstraszyć. Wiem o tym bo jeszcze kilka miesięcy temu sama tak bym pomyślała. Dzisiaj wiem, że ostry smak tego warzywa łagodzimy fajnymi owocami i słodkawym dressingiem. I taka jest ta sałatka. Na początku ostra a potem już łagodna i słodkawa, bardzo przyjemna w smaku. Jeśli macie ochotę poeksperymentować ze szpinakiem to naprawdę ją polecam.
Kruchy spód, miękkie, ale nie rozbebłane jabłka, i delikatny, słodki budyń. Tak naprawdę nie wiem, co jeszcze mogłabym napisać - bo to ciasto jest po prostu bardzo smaczne, i z pewnością jest świetną alternatywą dla tradycyjnej szarlotki, od której czasem warto odpocząć. Polecam!
Ostatnio bardzo często robię pizzę na cieście pełnoziarnistym - bardziej smakuje mojemu mężowi, a i na pewno jest cień zdrowsza, od pizzy na cieście pszennym. Jeśli ktoś woli pełnoziarniste pieczywo: polecam taką właśnie pizzę!