Gnudi z kremem pieczarkowym

Gnudi z kremem  pieczarkowym

Bardzo lubię wszelkie kluski, praktycznie w każdej formie. Gdy natrafiłam na przepis u Kasi i Tomka na gnudi wydały mi się szalenie apetyczne. I rzeczywiście takie były, delikatne pachnące na zewnątrz chrupiące. Jedne z najlepszych klusek jakie jadłam. Według mnie pasują do każdego sosu nawet do mięsa jednak myślę, że same bez mięsa są wystarczająco sycące.

Zdjęcie - Gnudi z kremem  pieczarkowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 2 osób

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 30min

SKŁADNIKI:

·                     200g sera ricotta

·                     100g drobno startego parmezanu

·                     1 jajko

·                     100g mąki pszennej

·                     1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej

·                     120g masła do smażenia

·                     350g pieczarek

·                     2 łyżki śmietany 18%

·                     1 łyżeczką mąki do zagęszczenia sosu

·                     Sól

·                     Pieprz

·                     1 mała cebula

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ricottę, jajko, mąkę parmezan i gałkę muszkatołową ze szczyptą soli umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Będzie lekko klejące.

2. Umieszczamy je na 20min w lodówce.

3. W tym czasie obieramy i siekamy pieczarki na plasterki, na patelni rozpuszczamy połowę masła i wrzucamy na nie pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż woda odparuje i się ładnie przyrumienią.

4. Cebulę siekamy i pod koniec smażenia dodajemy do pieczarek.

5. Połowę porcji pieczarek umieszczamy w blenderze. Zalewamy ½ szklanki wody, dodajemy mąkę, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy. Przekładamy je ponownie na patelnie i podgrzewamy, gdy tylko zgęstnieje gasimy płomień i odstawiamy.

6. Ciasto na gnudi mocno obsypujemy mąką i przekładamy na deseczkę obsypaną mąką. Ciasto dzielimy na 2 części i formujemy wałek jak na kopytka. Kroimy je na niewielkie kosteczki.

7. Pozostałe masło roztapiamy na patelni i wrzucamy na nią gnudi. Smażymy aż się ładnie zrumienią, należy jednak uważać bo robią bo błyskawicznie.

Zdjęcie - Gnudi z kremem  pieczarkowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

8. Sos wylewamy na talerz na wierzch wysypujemy gnudi i pozostałe pieczarki.

Smacznego!

Kategorie przepisów