Gnudi z kremem pieczarkowym
Bardzo lubię wszelkie kluski, praktycznie w każdej formie. Gdy natrafiłam na przepis u Kasi i Tomka na gnudi wydały mi się szalenie apetyczne. I rzeczywiście takie były, delikatne pachnące na zewnątrz chrupiące. Jedne z najlepszych klusek jakie jadłam. Według mnie pasują do każdego sosu nawet do mięsa jednak myślę, że same bez mięsa są wystarczająco sycące.
Ilość: dla 2 osób
Poziom trudności: 4/10
Czas przygotowania: 30min
SKŁADNIKI:
· 200g sera ricotta
· 100g drobno startego parmezanu
· 1 jajko
· 100g mąki pszennej
· 1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
· 120g masła do smażenia
· 350g pieczarek
· 2 łyżki śmietany 18%
· 1 łyżeczką mąki do zagęszczenia sosu
· Sól
· Pieprz
· 1 mała cebula
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Ricottę, jajko, mąkę parmezan i gałkę muszkatołową ze szczyptą soli umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Będzie lekko klejące.
2. Umieszczamy je na 20min w lodówce.
3. W tym czasie obieramy i siekamy pieczarki na plasterki, na patelni rozpuszczamy połowę masła i wrzucamy na nie pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż woda odparuje i się ładnie przyrumienią.
4. Cebulę siekamy i pod koniec smażenia dodajemy do pieczarek.
5. Połowę porcji pieczarek umieszczamy w blenderze. Zalewamy ½ szklanki wody, dodajemy mąkę, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy. Przekładamy je ponownie na patelnie i podgrzewamy, gdy tylko zgęstnieje gasimy płomień i odstawiamy.
6. Ciasto na gnudi mocno obsypujemy mąką i przekładamy na deseczkę obsypaną mąką. Ciasto dzielimy na 2 części i formujemy wałek jak na kopytka. Kroimy je na niewielkie kosteczki.
7. Pozostałe masło roztapiamy na patelni i wrzucamy na nią gnudi. Smażymy aż się ładnie zrumienią, należy jednak uważać bo robią bo błyskawicznie.
8. Sos wylewamy na talerz na wierzch wysypujemy gnudi i pozostałe pieczarki.
Smacznego!