PIEROGI ZE SZPINAKIEM
Składniki nadzienia do tych pierogów zostały częściowo podyktowane zawartością naszej lodówki. Miały być ze szpinakiem i fetą, ale okazało się, że feta dzień wcześniej "wyszła"...
Pierogi zostały wykonane w dwóch wersjach: z mąką z pełnego przemiału (tutaj opis wykonania ciasta pierogowego z mąki pp) i ze zwykłą. Byli zwolennicy i jednej i drugiej wersji, byli też tacy, którym smakowały obie.
Pierogi ze szpinakiem - Laura
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
Dodać starty na dużych oczkach ser żółty i rozkruszony biały.
* Można też użyć zwykłego białego sera, ale ten wędzony nadaje farszowi świetnego posmaku.
Pierogi zostały wykonane w dwóch wersjach: z mąką z pełnego przemiału (tutaj opis wykonania ciasta pierogowego z mąki pp) i ze zwykłą. Byli zwolennicy i jednej i drugiej wersji, byli też tacy, którym smakowały obie.
Pierogi ze szpinakiem - Laura
SKŁADNIKI:
- mąka
- woda
- sól (do gotowania)
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 1 kg szpinaku mrożonego w liściach
- 20 - 30 dkg białego wędzonego sera*
- 10 dkg zółtego sera
- 5 łyżek śmietany
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
Dodać starty na dużych oczkach ser żółty i rozkruszony biały.
* Można też użyć zwykłego białego sera, ale ten wędzony nadaje farszowi świetnego posmaku.