PIEROGI ZE SZPINAKIEM

PIEROGI ZE SZPINAKIEM
Składniki nadzienia do tych pierogów zostały częściowo podyktowane zawartością naszej lodówki. Miały być ze szpinakiem i fetą, ale okazało się, że feta dzień wcześniej "wyszła"...
Pierogi zostały wykonane w dwóch wersjach: z mąką z pełnego przemiału (tutaj opis wykonania ciasta pierogowego z mąki pp) i ze zwykłą. Byli zwolennicy i jednej i drugiej wersji, byli też tacy, którym smakowały obie.
Zdjęcie - PIEROGI ZE SZPINAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pierogi ze szpinakiem - Laura

SKŁADNIKI:
  • mąka
  • woda
  • sól (do gotowania)
Do ciasta pierogowego nie dodaję nigdy jajek czy jakichkolwiek innych składników. Mąkę zalewam w miarę gorącą wodą (tak żeby nie poparzyć rąk) dzięki temu ciasto jest elastyczne. Ciasto dokładnie wyrobić dodając w zależności od potrzeby mąkę lub wodę.
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 1 kg szpinaku mrożonego w liściach
  • 20 - 30 dkg białego wędzonego sera*
  • 10 dkg zółtego sera
  • 5 łyżek śmietany
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku
Rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak i na wolnym ogniu odparować go. Dodać roztarty czosnek oraz śmietanę i doprawić solą. Chwilę całość podsmażyć.
Dodać starty na dużych oczkach ser żółty i rozkruszony biały.
* Można też użyć zwykłego białego sera, ale ten wędzony nadaje farszowi świetnego posmaku.

Kategorie przepisów