Chleb orkiszowy na miodzie
Ostatnio po długich poszukiwaniach udało mi się kupić mąkę orkiszową i muszę przyznać, że wypieki z jej dodatkiem są przepyszne. Miałam ochotę na chlebek lekko słodki o miodowym zapachu wilgotny i puszysty i taki właśnie wyszedł. Bardzo długo utrzymywał świeżość, sprawdził się również w formie tostów. Bardzo polecam zarówno do słonych jak i słodkich dodatków.
Ilość: 1 bochenek
Poziom trudności: 4/10
Czas przygotowania: 3,5h
SKŁADNIKI:
- 150g mąki orkiszowej
- 350g mąki pszennej
- 340g wody
- 3 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Mieszamy ze sobą suche składniki.
2. Sól rozpuszczamy w wodzie.
3. Łączymy wodę z solą z suchymi składnikami i wyrabiamy ciasto, będzie nieco klejące więc polecam zrobić to mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego.
4. Gdy ciasto zacznie odchodzić do brzegów miski, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
5. Po tym czasie odgazowujemy ciasto, formujemy bochenek i umieszczamy go w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Blaszkę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.
7. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220st.
8. Wsuwamy chleb, wsypując 3-4 kostki lodu na dno piekarnika.
9. Pieczemy około 35minut.
10. Studzimy na kratce.
Smacznego!