Chutney z kabaczka z letnim jabłkiem i ostrym chili
Dzisiaj proponuję Wam dalszy ciąg przygody z kabaczkiem. 24 sierpnia wspomniałam o przetworach na zimę z udziałem kabaczka w roli głównej. Delikatny bigos z kabaczka już zjedzony ale nadmiar tego wspaniałego i wdzięcznego, dyniowatego owocu przerobiłam na zapasy zimowe. Zawsze fajnie mieć pod ręką smaki lata, które lubimy, kiedy za oknem zimno. Przepis na chutney z kabaczka z letnim jabłkiem i ostrym chili to propozycja na wspomnienie lata i rozgrzewkę na zimowe śniadania, obiady i kolacje. Doskonale komponuje się z wędlinami, każdym rodzajem mięs, warzyw, serami i sosami, jako pikantny dodatek sprawdza się zawsze i bez zastrzeżeń. A z każdym z nich smakuje inaczej i to właśnie czyni go wyjątkowym.
Ilość porcji – 5 słoiczków po 180 g zmiksowanego chytney
Czas wykonania – 30 min.-przygotowanie, 90 min.-gotowanie, 30 min. wekowanie.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1 kg kabaczka ( po wydrążeniu pestek),
- 1 jabłko,
- 1 duża cebula,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 250 g cukru trzcinowego,
- 125 ml białego octu winnego,
- 125 ml białego, wytrawnego wina,
- 1 łyżka musztardy angielskiej,
- 1 łyżka świeżego imbiru,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki chili w płatkach
Sposób wykonania:
- kabaczka myjemy, jeśli jest bardzo wyrośnięty i ma twardą skórę obieramy, kroimy w kostkę,
- paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę,
- cebulę kroimy w kosteczkę
- jabłko myjemy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce,
- imbir obieramy (najlepiej łyżeczką lub obieraczka do warzyw) następnie ścieramy na tarce,
- czosnek obieramy z łupin i kroimy w drobną kosteczkę,
- wszystkie składniki wrzucamy do garnka o grubym dnie, doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia często mieszając aż prawie cały płyn odparuje (około 90 min.)
- następnie miksujemy, wkładamy do słoiczków, zakręcamy, słoiczki wstawiamy do wysokiego garnka wyłożonego ściereczka i napełnionego wodą do wysokości 1/3 słoików, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem jeszcze 10-15 min.
Chutney w takiej postaci doskonale nadaje się jako pikantny dodatek do mięs grillowanych
Po zmiksowaniu jest fantastycznym dodatkiem do sosów, pieczonych mięs a także
serów i warzyw
A w takiej postaci przechowuje go na zimowe wyżerki
Polecma i życzę smacznego:)
Inne pomysły na dania z kabaczka:
1. Delikatny bidosik z kabaczka
2. Placki z kabaczka z łososiem, ricottą i kolorowym pieprzem