Placek śliwkowo-kokosowy

Placek śliwkowo-kokosowy

Zdjęcie - Placek śliwkowo-kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Kruchy spód i śliwki zanurzone w kremie kokosowym. To ciasto dla smakoszy i miłośników kokosa, uwielbiane przez mojego młodszego syna.
Ciasto na spód jest bardzo lekkie i trudno je zagnieść, ale takie właśnie powinno być. Trzeba je po prostu trochę podsypać mąką. Ja piekę je w małej formie, wychodzi więc grubsze, a śliwki wręcz pływają w kremie. Sprawia co prawda później trochę trudności przy krojeniu, ale my takie wolimy.
Można je jednak z powodzeniem upiec je w formie do tarty o średnicy 26cm. Będzie miało nieco cieńszy spód i cieńszą warstwę kremu z którego efektownie będą się wynurzały połówki śliwek. Aby dłużej się dobrze prezentowały, można je po upieczeniu posmarować żelem z syropu ziemniaczanego lub żel-fixem rozpuszczonym w filiżance gorącej wody. „Lakierowanie” to znana metoda cukierników na zachowanie szklistego wyglądu owoców i dekoracji. Na koniec można jeszcze posypać ciasto delikatnie wiórkami kokosowymi”.

Zdjęcie - Placek śliwkowo-kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placek śliwkowo-kokosowy
Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
80g cukru pudru
3 łyżki wiórków kokosowych
120g masła
1 jajko
2 żółtka
cukier puder

Nadzienie:
1kg śliwek
150g wiórków kokosowych
2/3 szklanki cukru
250ml śmietanki kremowej 30%
2 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cytryna

Przesiej na stolnicę oba rodzaje mąki. Wsyp cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj wiórki kokosowe i wszystko dokładnie wymieszaj. Pokrój masło w kostkę i rozrzuć na mąkę. Przy użyciu siekaczki połącz składniki aby miały konsystencję kaszy. Dodaj żółtka i całe jajko. Zagnieć szybko ciasto. Powinno być miękkie i luźne. Rozwałkuj je i przełóż do formy. Wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika i upiecz na jasnozłoty kolor. Wyjmij i trochę przestudź.

Wlej do rondelka śmietankę, wsyp cukier ( odsyp 2 łyżki) i podgrzej. Gdy cukier się rozpuści, wsyp wiórki kokosowe, wymieszaj i zestaw z ognia. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i skórkę otartą z owocu (wcześniej dobrze ją wyszoruj i sparz). Wystudź.

Ubij piane z dwóch białek i 2 łyżek cukru. Delikatnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną, a następnie z masą kokosową. Rozsmaruj ją na podpieczonym spodzie. Ułóż na niej połówki śliwek i wstaw ciasto do piekarnika jeszcze na 25 minut.




Źródło: "Smaki i aromaty"

Kategorie przepisów