Nektarynki z żurawiną
Lekki deser z pieczonych nektarynek, pieczony na grillu czy tez w piekarniku gdy za oknem pada i pada ... a my mamy ochotę na coś słodkiego, ale niezbyt tuczącego :-) polecam
Na 2 porcje
- 2 nektarynki lub brzoskwinie
- 2 łyżki płynnego miodu
- garść suszonej żurawiny
- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Nektarynki przekroić na połówki i wyjąć pestki. Następnie posypać cukrem waniliowym i upiec w piekarniku w 200 C ok 15 minut lub upiec na grillu. Lekko przestudzone nektarynki układam na talerzu jedna na drugiej polewając miodem i podając z jogurtem i żurawiną.
Doskonale smakuje również mocno schłodzone.
Smacznego