Mus truskawkowy

Mus truskawkowy

Zdjęcie - Mus truskawkowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnie truskawki :-) słodkie i soczyste, a taki mus to doskonały dodatek do zimowych deserów lub innych pyszności. Kiedy brak miejsca w zamrażalniku to doskonały sposób aby zatrzymać je w słoiku na zimę ... Dzieci najbardziej lubią prosty z makaronem pamiętacie taki makaron... ja pamiętam go z dzieciństwa ... :-) polecam

przepis znalazłam tu

na ok 3,5 litra musu

  • 4 kg truskawek 
  • ok 400 g cukru 
  • sok z 3-4 cytryn 

Truskawki umyć  - odszypułkować o odsączyć z nadmiaru wody. Zasypać cukrem i odstawić w chłodne miejsce, aby nie skisły na ok 2-3 godzinki. Następnie truskawki zagotować - dodać sok z cytryny ( ilość soku zależy od słodkości truskawek). Całość zmiksować i przełożyć gorące do wyparzonych wcześniej słoików i odwrócić do góry dnem - przykryć ręcznikiem i pozostawić do wystudzenia. 

Polecam 

Wydrukuj przepis  

Zdjęcie - Mus truskawkowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mus truskawkowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów