Mus truskawkowy
Ostatnie truskawki :-) słodkie i soczyste, a taki mus to doskonały dodatek do zimowych deserów lub innych pyszności. Kiedy brak miejsca w zamrażalniku to doskonały sposób aby zatrzymać je w słoiku na zimę ... Dzieci najbardziej lubią prosty z makaronem pamiętacie taki makaron... ja pamiętam go z dzieciństwa ... :-) polecam
na ok 3,5 litra musu
- 4 kg truskawek
- ok 400 g cukru
- sok z 3-4 cytryn
Truskawki umyć - odszypułkować o odsączyć z nadmiaru wody. Zasypać cukrem i odstawić w chłodne miejsce, aby nie skisły na ok 2-3 godzinki. Następnie truskawki zagotować - dodać sok z cytryny ( ilość soku zależy od słodkości truskawek). Całość zmiksować i przełożyć gorące do wyparzonych wcześniej słoików i odwrócić do góry dnem - przykryć ręcznikiem i pozostawić do wystudzenia.
Polecam
Wydrukuj przepis