Śniadanie do łóżka #59: Naleśniki na mleczku kokosowym

Śniadanie do łóżka #59: Naleśniki na mleczku kokosowym
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #59: Naleśniki na mleczku kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




























Moja koleżanka, z którą spędzam wakacje jest uczulona na mleko, a ja, niestety, wymyśliłam sobie dzisiaj na śniadanie naleśniki (z moim tempem pojawiły się na obiad). Pomyślałam, że bez mleka to jednak nie będzie to samo, ale chcąc zadowolić wszystkich postawiłam na mleczko kokosowe, które niespodziewanie sprawiło, że naleśniki były chyba najlepsze ze wszystkich, które kiedykolwiek zrobiłam. Podałam je z różnymi dodatkami, tak aby każdy mógł wybrać swój ulubiony. Były posiekane i podgotowane brzoskwinie, nutella, dżemy, jogurty i miód. Moim faworytem jest wersja z nutellą, dżemem malinowym i brzoskwiniami, ale, jak zwykle, zachęcam do eksperymentów.
Naleśniki na mleczku kokosowym (ok. 8 sztuk)
- 3 jajka
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- skórka z 1 pomarańczy
- 1 filiżanka odtłuszczonego mleczka kokosowego
- szczypta soli
- 8 łyżek mąki

- masło do smażenia

Roztop masło w małym rondelku. Odstaw do ostygnięcia.
W misce pomieszaj trzepaczką ze sobą resztę składników, poza mąką. Gdy stworzą jednolitą masę, porcjami dodawaj mąką i mieszaj energicznie trzepaczką. Gdy utworzy się jednolita masa bez grudek, ciasto jest gotowe.
Na średniej wielkości patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła. Gdy będzie gorące, wlej na patelnie chochlę ciasta na naleśniki i obracaj patelnią aż ciasto pokryje jej cały spód. Smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony.

Śliwka

Kategorie przepisów