Klopsiki z okrą
20 dag mięsa mielonego
1 sucha bułka
jajko
sól, pieprz
bułka tarta
olej
1 puszka okry w zalewie (40 dag)
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 szklanka bulionu lub wody
cebula
3 łyżki śmietanki 30%
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać razem z jajkiem do mielonego mięsa.
Mięso doprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić, uformować klopsiki wielkości orzechów włoskich.
Klopsiki obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Cebulę pokroić, zeszklić na rozgrzanym oleju i dodać do klopsików.
Klopsy podlać bulionem lub wodą, dodać przecier pomidorowy i pastę curry. Dusić 10 min, a następnie dodać pokrojoną na kawałki okrę.
Całość zagotować razem, podlać śmietanką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ryżem.