Brokuł podzielić na różyczki, jeśli są duże pokroić je na mniejsze i ugotować. Makaron ugotować, przelać zimną wodą. Osączyć mieszankę. Wszystkie składniki wymieszać...
Pyszne owocowe lody, które każdy może przygotować samodzielnie – pod warunkiem, że posiada blender. Robi się je dosłownie w 5 minut. Takie lody nie dość że zawierają mnóstwo witamin i niewiele tłuszczu, to smakują naprawdę wspaniale, zwłaszcza, że autentycznego smaku owoców próżno szukać w lodach sprzedawanych w sklepach.
Jak widać na restauracyjnym menu tortilla z kaszanką widnieje na pierwszym miejscu w menu (tortilla y morcilla). Zaciekawiona tym smakiem postanowiłam wypróbować taką wersję. Efekt był zaskakujący. Nie wiem jaka część z Was lubi kaszankę, ale ja akurat bardzo ją lubię. Szczególnie z dobrą paloną, lub białą kaszą gryczaną.
Chciałam przygotować bardzo lekki deser i wykorzystać do tego celu truskawki. Pomyślałam, a może by tak panna cotta (gotowana śmietanka)? Podawana jest na wytwornych przyjęciach, ale również widnieje w kartach menu wielu restauracji na całym świecie. Mleczna galaretka prezentuje się uroczo i wszystkim bardzo smakuje.
Nazwałam go klasycznym, bo zrobiony z wiejskiego twarogu, wiejskich jajek i ma w sobie jeszcze cukier, szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny. Na ciasteczkowym spodzie z truskawkową czapą... czego chcieć więcej... niczego... był pyszny!
Bardzo smaczne i mało pracochłonne frytki domowej roboty. Pieczone w piekarniku, a więc zdrowsze niż te smażone na głębokim tłuszczu. Oczywiście z tego też powodu smakują inaczej, niemniej jednak bardzo nam smakowały jako dodatek do obiadu :)
Strasznie dawno nie robiłam żadnej sałatki. Ponieważ zanosiło się, że w weekend będziemy bardzo zajęci to pomyślałam, że dobrze będzie coś przygotować do zjedzenia na szybko…
Domowa produkcja lodów to dla mnie zupełna nowość. Nie mam maszynki do lodów i zawsze wydawało mi się, że nigdy nie będę jej potrzebować, bo w sklepach można kupić wspaniałe lody o niezliczonej ilości smaków. Jednak wystarczyło, że raz skusiłam się na domowe lody i przepadłam z kretesem!
Posłodziłam tą ilość tylko 400 g cukru, ponieważ trafiłam na wyjątkowo słodkie truskawki, więc proszę posłodzić tyle - ile Wy lubicie;) Mam plan w tym sezonie przetworowym używać jak najmniej cukru - głównie białego i nie korzystać z żelfixów