Deser truskawkowy

Deser truskawkowy

Bardzo prosty deser truskawkowy, ze świeżych truskawek z musem truskawkowym, pysznym serkiem mascarpone i biszkopcikami. Podany w pucharkach z pachnącą miętą, to uczta nie tylko dla dzieci. Doskonały dla wszystkich, a szczególnie dla wielbicieli truskawek.

Zdjęcie - Deser truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 2 pucharki:

  • 100 g ciastek biszkoptowych
  • 250 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 300 g serka mascarpone
  • 250 ml smietany kremówki
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżka płatków czekoladowych
  • listki świeżej mięty

Zdjęcie - Deser truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Ciastka pokruszyć wyłożyć dno pucharków.
  2. Połowę truskawek z cukrem rozetrzeć w blenderze i przelać na biszkopty.
  3. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej i wyłożyć na mus truskawkowy.
  4. Resztę truskawek pokroić i ułożyć na sciankach pucharków.
  5. Smietanę ubić z cukrem na sztywno i dodać na serek.
  6. Posypać płatkami czekoladowymi i udekorować listkami mięty.
  7. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego !

autor: Samantha

Zdjęcie - Deser truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów