Deser truskawkowy
Bardzo prosty deser truskawkowy, ze świeżych truskawek z musem truskawkowym, pysznym serkiem mascarpone i biszkopcikami. Podany w pucharkach z pachnącą miętą, to uczta nie tylko dla dzieci. Doskonały dla wszystkich, a szczególnie dla wielbicieli truskawek.
Składniki na 2 pucharki:
- 100 g ciastek biszkoptowych
- 250 g truskawek
- 2-3 łyżki cukru
- 300 g serka mascarpone
- 250 ml smietany kremówki
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżka płatków czekoladowych
- listki świeżej mięty
Wykonanie:
- Ciastka pokruszyć wyłożyć dno pucharków.
- Połowę truskawek z cukrem rozetrzeć w blenderze i przelać na biszkopty.
- Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej i wyłożyć na mus truskawkowy.
- Resztę truskawek pokroić i ułożyć na sciankach pucharków.
- Smietanę ubić z cukrem na sztywno i dodać na serek.
- Posypać płatkami czekoladowymi i udekorować listkami mięty.
- Przed podaniem schłodzić.
Smacznego !
autor: Samantha