Pulpeciki groszkowe w sosie koperkowym
Delikatne pulpeciki z dodatkiem groszku, ugotowane na parze, z pysznymi brokułami - lubię takie obiadki :-) polecam
- 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowe
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
Namoczyć bułkę w mleku lub wodzie - odcisnąć. Mięso przyprawić solą i pieprzem , następnie dodajemy rozgnieciony czosnek , jajko i bułkę - wymieszać. Groszek wsypujemy na sito i przelewamy gorącą wodą - dodajemy groszek i mieszamy z mięsem - formujemy kotleciki. Wstawiamy garnek do gotowania na parze, pulpety obtaczamy w mące i układamy w garnku - gotujemy ok 20 minut.
na sos
- 1 szklanka rosołu warzywnego
- 1/2 pęczku koperku
- sól, pieprz do smaku
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
ponadto
- 1 z blanszowany brokuł
- 1/2 szklanki rozmrożonego groszku
- 3 łyżki czarnego sezamu
Wrzucić pokrojony koperek do wywaru - przez chwilę podgotować. Następnie w małej zimnej ilości wody wymieszać mąkę ze śmietaną, Do gotującego sosu wlać małym strumieniem zawiesinę i zagotować przez chwile mieszając aby niepowstały grudki.
Ugotować makaron według przepisu i podawać z pulpecikami i sosem, na końcu polać sosem ,posypać rozmrożonym groszkiem i czarnym sezamem.
Smacznego