Pulpeciki groszkowe w sosie koperkowym

Pulpeciki groszkowe w sosie koperkowym

Zdjęcie - Pulpeciki groszkowe w sosie koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatne pulpeciki z dodatkiem groszku, ugotowane na parze, z pysznymi brokułami - lubię takie obiadki :-) polecam

  • 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowe
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku 
  • 1 czerstwa bułka 
  • 1 jajko 
  • 2 ząbki czosnku 

Namoczyć bułkę w mleku lub wodzie - odcisnąć. Mięso przyprawić solą i pieprzem , następnie dodajemy rozgnieciony czosnek , jajko i bułkę - wymieszać. Groszek wsypujemy na sito i przelewamy gorącą wodą - dodajemy groszek i mieszamy z mięsem - formujemy kotleciki. Wstawiamy garnek do gotowania na parze, pulpety obtaczamy w mące i układamy w garnku - gotujemy ok 20 minut. 

na sos 

  • 1 szklanka rosołu warzywnego 
  • 1/2 pęczku koperku 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej

ponadto 

  • 1 z blanszowany brokuł 
  • 1/2 szklanki rozmrożonego groszku 
  • 3 łyżki czarnego sezamu 

Wrzucić pokrojony koperek do wywaru - przez chwilę podgotować. Następnie w małej zimnej ilości wody wymieszać mąkę ze śmietaną, Do gotującego sosu wlać małym strumieniem zawiesinę i zagotować przez chwile mieszając aby niepowstały grudki.

Ugotować makaron według przepisu i podawać z pulpecikami i sosem, na końcu polać sosem ,posypać rozmrożonym groszkiem i czarnym sezamem. 

Smacznego

Zdjęcie - Pulpeciki groszkowe w sosie koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pulpeciki groszkowe w sosie koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów