Chlebek do odrywania z masłem orzechowym

Zdjęcie - Chlebek do odrywania z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb tostowy posmarowany masłem orzechowym i kwaskowatym dżemem to znany przysmak Amerykanów. Kanapka taka pojawiła się w niejednym filmie familijnym i zapewne zapadła w pamięć wielu osobom. Przyznaję, że próbowałam tego połączenia i faktycznie coś w nim jest. Rzadko jednak sięgam po kupny, watowaty chleb tostowy, dlatego kanapka ta nie weszła na stałe do mojego menu.

Postanowiłam dziś zainspirować się tym połączeniem i upiec chlebek z masłem orzechowym i powidłami. Od jakiegoś czasu jestem zakochana w puszystych, pszennych wypiekach „do odrywania”. Na blogu był już przepis na podłużny chlebek z pesto i odrywane bułeczki czosnkowe.

Aby trochę odpocząć od takiej formy pieczywa i poeksperymentować z innymi wypiekami, chciałam upiec jeszcze słodką, okrągłą formę chlebka do odrywania. I właśnie to powidła i masło orzechowe stały się jego bohaterem :)

Zdjęcie - Chlebek do odrywania z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebek do odrywania z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebek do odrywania z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebek do odrywania z masłem orzechowym Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 2 godziny 30 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 200-250 ml letniej wody
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • garść orzechów ziemnych

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami :drożdżami, cukrem i solą. W rondelku topimy masło, studzimy.
  2. Zaczynamy powoli wlewać letnią wodę do suchych składników, na przemian z masłem i wyrabiać ciasto. Po 8 minutach ciasto będzie elastyczne i odstawało od ręki. Przekładamy je do misy oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Cienko je wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 35×40 cm.
  4. Wierzch ciasta smarujemy powidłami i masłem orzechowym, posypujemy orzechami. Prostokąt kroimy na 3 podłużne paski, a z każdego z nich jeszcze 5 mniejszych prostokącików. Małe prostokąty z ciasta składamy na pół jak kanapkę.
  5. Tortownicę o średnicy 20 cm, smarujemy miękkim masłem. Wykładamy formę złożonymi prostokątami z ciasta (widoczne na zdjęciu) wypełniając tortownicę. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30-45 minut.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wkładamy formę z chlebkiem i pieczemy przez 30 minut. Chlebek studzimy przed podaniem. Możemy go dodatkowo posypać cukrem pudrem.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowiec na zakwasie z orzechami laskowymi
1

Orkiszowiec na zakwasie z orze…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb orzechowy
2

Chleb orzechowy

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Szybki chleb piwno-orzechowy
1

Szybki chleb piwno-orzechowy

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Orzechowy chleb na słodko
1

Orzechowy chleb na słodko

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Naleśniki z jajkiem i pieczarkami. Zrób to sam!
1

Naleśniki z jajkiem i pieczark…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Babka biszkoptowa

Babka biszkoptowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto dyniowe z jabłkami

Ciasto dyniowe z jabłkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką
1

Karmelizowane gruszki pod owsi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Placuszki bananowe - pyszne
3

Placuszki bananowe - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki