Chlebek do odrywania z masłem orzechowym

Zdjęcie - Chlebek do odrywania z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb tostowy posmarowany masłem orzechowym i kwaskowatym dżemem to znany przysmak Amerykanów. Kanapka taka pojawiła się w niejednym filmie familijnym i zapewne zapadła w pamięć wielu osobom. Przyznaję, że próbowałam tego połączenia i faktycznie coś w nim jest. Rzadko jednak sięgam po kupny, watowaty chleb tostowy, dlatego kanapka ta nie weszła na stałe do mojego menu.

Postanowiłam dziś zainspirować się tym połączeniem i upiec chlebek z masłem orzechowym i powidłami. Od jakiegoś czasu jestem zakochana w puszystych, pszennych wypiekach „do odrywania”. Na blogu był już przepis na podłużny chlebek z pesto i odrywane bułeczki czosnkowe.

Aby trochę odpocząć od takiej formy pieczywa i poeksperymentować z innymi wypiekami, chciałam upiec jeszcze słodką, okrągłą formę chlebka do odrywania. I właśnie to powidła i masło orzechowe stały się jego bohaterem :)

Zdjęcie - Chlebek do odrywania z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebek do odrywania z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebek do odrywania z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebek do odrywania z masłem orzechowym Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 2 godziny 30 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 200-250 ml letniej wody
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • garść orzechów ziemnych

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami :drożdżami, cukrem i solą. W rondelku topimy masło, studzimy.
  2. Zaczynamy powoli wlewać letnią wodę do suchych składników, na przemian z masłem i wyrabiać ciasto. Po 8 minutach ciasto będzie elastyczne i odstawało od ręki. Przekładamy je do misy oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Cienko je wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 35×40 cm.
  4. Wierzch ciasta smarujemy powidłami i masłem orzechowym, posypujemy orzechami. Prostokąt kroimy na 3 podłużne paski, a z każdego z nich jeszcze 5 mniejszych prostokącików. Małe prostokąty z ciasta składamy na pół jak kanapkę.
  5. Tortownicę o średnicy 20 cm, smarujemy miękkim masłem. Wykładamy formę złożonymi prostokątami z ciasta (widoczne na zdjęciu) wypełniając tortownicę. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30-45 minut.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wkładamy formę z chlebkiem i pieczemy przez 30 minut. Chlebek studzimy przed podaniem. Możemy go dodatkowo posypać cukrem pudrem.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowiec na zakwasie z orzechami laskowymi
1

Orkiszowiec na zakwasie z orze…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb orzechowy
2

Chleb orzechowy

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Szybki chleb piwno-orzechowy
1

Szybki chleb piwno-orzechowy

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Orzechowy chleb na słodko
1

Orzechowy chleb na słodko

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Pan rustico - chleb rustykalny (idealny)
3

Pan rustico - chleb rustykalny…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Bułeczki kwiatki z suszonymi pomidorami
1

Bułeczki kwiatki z suszonymi p…

Tosia Tosia
Smakowity chleb