Kremowa zupa szczawiowa podana z parmezanem.

Kremowa zupa szczawiowa podana z parmezanem.

Korzystam z dobrodziejstw wiosny. Piekę proste ciasta z rabarbarem, ziemniaki okraszam sporą garścią świeżego koperku, nie mogę powstrzymać się przed podjadaniem pierwszych truskawek, poluję na najładniejsze szparagi i gotuję zupę, która tylko teraz smakuje tak wybornie – wiosenna szczawiowa, jedyna taka.

Moja babcia grubo siekała szczaw, a na koniec wrzucała całe jajko. Zawsze zastanawiałam się jakim cudem się nie rozpada. Dla dziecka było to niemal jak magia… Polowałam na to żółtko, a babcia wiedziała, że musi trafić do mnie…

Nie wiem, czy potrafię ugotować TAKĄ zupę szczawiową jak moja babcia, ale potrafię ugotować swoją i jest równie pyszna, szczególnie teraz, wiosną.

Nie szaleję ze składnikami, raczej stawiam na prostotę, by wydobyć ze szczawiu to, co siedzi w nim najlepszego. Zupa jest sycąca, smaczna i kremowa. Lubię… A Wy?

Zdjęcie - Kremowa zupa szczawiowa podana z parmezanem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • duży pęczek szczawiu
  • 3 średnie ziemniaki
  • 10cm pora
  • ok 1,5l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1-2 łyżki listków lubczyku
  • 1-2 łyżki natki pietruszki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 jajko
  • śmietana
  • sól/pieprz do smaku
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, pora oczyszczam, siekam i wrzucam do wrzącego bulionu. Gotuję do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Szczaw dokładnie myję, usuwam gałązki, a następnie drobno siekam. Podobnie postępuję z natkami. Dodaję do miękkich już ziemniaków. Doprowadzam do wrzenia, a po 5 minutach zestawiam z ognia i pod przykryciem zostawiam na 15 minut. Usuwam z garnka ziele angielskie i liście laurowe. Następnie wszystko miksuję na gładki krem.
  • Ponownie doprowadzam do wrzenia, by składniki połączyły się po miksowaniu.
  • Jajko roztrzepuję ze śmietaną i odrobiną soli w kubeczku. Do gorącej zupy wlewam energicznie roztrzepując widelcem lub trzepaczką. Zagotowuję mieszając, by jajko ścinając się nie utworzyło większych „skrawków”.
  • Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, a w razie konieczności dodać jeszcze śmietany.
  • Podawać na ciepło z wiórkami parmezanu, posypane natką.

Smacznego!

Kategorie przepisów