Sernikowe babeczki z dżemem porzeczkowym
Sernik i babeczka zamknięte w jednym ciastku z wyglądu zbliżonym do mince pies. Przyjemna słodycz waniliowego ciasta kruchego i sernika przełamana kwaskowatym dżemem z czerwonej porzeczki.
/ przepis własny, na 6 babeczek/
spód: - 120 g mąki pszennej - 70 g masła - 40 g cukru pudru - 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - 1 żółtko - szczypta soli
wypełnienie: - 200 g zmielonego twarożku sernikowego - 40 g mleka skondensowanego słodzonego - 2 łyżeczki proszku budyniowego - 6 łyżeczek dżemu z czerwonej porzeczki (domowej roboty)
do posypania: - cukier puder
Wszystkie składniki na spód umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Przełożyć na kuchenny blat wysypany mąką i rozwałkować na płaski placek. Wyciąć sześć krążków oraz sześć gwiazdek, krążki umieścić w foremkach do babeczek. Gwiazdki odłożyć na bok (posłużą jako dekoracja). Podpiec je w temp. 180 stopni C. przez 12 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przygotować masę sernikową. Wymieszać twarożek wraz z budyniem i zagęszczonym mlekiem. Wyłożyć na podpieczone spody babeczek. Następnie na warstwę sernikową nałożyć na każdą babeczkę po jednej łyżeczce dżemu. Udekorować wierzch każdej babeczki nieupieczoną gwiazdką i zapiekać całość przez ok. 10 minut w 180 stopniach C. (piekłam z termoobiegiem). Wystudzić i wyjąć z foremek. Na samym końcu udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________