Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami
Świąteczne pieczone pierogi.
Ciasto:
500 g mąki, 50 g drożdży świeżych, 250 ml śmietany 18%, 250g margaryny, 1/4 łyżeczki soli,
Farsz:
300 g kapusty kiszonej, 300 g ugotowanych borowików, 2 cebule, 1 jabłko, sól, pieprz, masło, 2 liście laurowe, 5 ziele angielskie, 1 szklanka bulionu, olej do smażenia ,białko do smarowania pierogów
Ciasto: Mąkę przesiać i posiekać z margaryną. Drożdże rozetrzeć w śmietanie. Posolić i zagnieść ciasto. Odstawić na 30min do lodówki.
Farsz do pierogów. Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać bulionem, chwilę poddusić. Użyłem borowików z moich zapasów i przesmażyłem je z cebulką, a następnie wymieszałem z kapustą. Borowików nie siekam, tylko kroję w większe kawałki, wiem, że jem smaczne grzyby. Oziębione ciasto wywałkować raczej cienko, pokroić w kwadraty, na każdym położyć łyżkę farszu i skleić. Posmarować białkiem i ozdobić lub nie, też będą smaczne. Piec w temp.180stop.,około 20 min.
Wyśmienite do barszczyku, lub same jako przekąska.