Tort żurawinowy
Specjalny na Swięta Bożego Narodzenia, niezwykle smaczny czekoladowy tort żurawinowy w swiątecznych smakach, z żurawiną, śnieżno- białą bitą smietaną i rumem.
Doskonałe połączenie smaków, kwaśnej żurawiny i słodkiej smietany z nutą alkoholową. Idealny na swiąteczny deser !
Składniki:
- 5 jaj
- 140 g cukru
- 25 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 łyżki wrzątku
- 60 g mąki tortowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 25 g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 500 ml smietany kremówki 35 %
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 350 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 180 g białego cukru
- 125 ml rumu
- 125 ml wody
Wykonanie:
- Jajka z cukrem i solą utrzeć na jasną gęstą masę, dodać stopniowo wrzącej wody i jeszcze przez chwilę ucierać.
- Dodać mąki z proszkiem, cynamonem i kakao przesiać i dodać do ubitej masy.
- Delikatnie połączyć wszystkie składniki.
- Formę tortową o wymiarach 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką lub tartą bułką, następnie przelać ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175 st. C, przez 35-40 minut lub do suchego patyczka.
- Zaraz po upieczeniu przełożyć na kratkę metalową do wystudzenia.
- Zimne ciasto przekroić na trzy blaty.
- Nasączyć rumem z wodą.
- Smietaną z cukrem ubić na sztywno, dodać pastę waniliową, wymieszać. Odłożyć 1/4 kremu.
- Żurawinę z cukrem zalać 1/4 szklanki wody i gotować do rozpuszczenia się cukru.
- Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę żurawiny, następnie połową bitej smietany, rozsmarować, przykryć drugim blatem ciasta i ponownie posmarować żurawiną cały blat ciasta i bitą smietaną, przykryć trzecim blatem ciasta.
- Udekorować za pomocą szprycy wyciskając ozdobne rozetki w kształcie choinek, posypać zielonym cukrem, udekorować swieżą żurawiną.
- Przed podaniem schłodzić.
Smacznego ?