Pierniczki doskonałe!
W poszukiwaniu pierników doskonałych dotarłam do receptury nieco bardziej skomplikowanej niż ta, którą wcześniej prezentowałam Po poprzednich pierniczkach nie zostało ani śladu, a do świąt zdążę przetestować pewnie jeszcze kilka przepisów. Pierniczki wyszły wspaniale, wydaje mi się, że to za sprawą karmelu. Polecam gorąco!
Składniki: 125g masła 250g miodu, 20g przypraw do pierników, 75g cukru, 2 jajka, 500g mąki, 5g proszku do pieczenia
Przygotowanie: Masło z miodem roztapiamy w garnuszku, dodajemy przyprawę do pierników. Z 50g cukru robimy karmel z odrobiną wody i łączymy z masłem, miodem i przyprawami. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy wystudzoną masę z karmelem i mieszamy. Do masy dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zarobionym ciastem. Dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch mąką i zostawiamy na kilka godzin (lub noc) w lodówce do stężenia. Po tym czasie wałkujemy ciasto na płaty grubości 0,5cm i wykrawamy z nich pierniczki za pomocą foremek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Pieczemy 10-15 min w temp. 180 stopni. Dekorujemy wg uznania.