Kruche, korzenne pierniczki, na ostatnią chwilę

Kruche, korzenne pierniczki, na ostatnią chwilę
Zdjęcie - Kruche, korzenne pierniczki, na ostatnią chwilę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche, korzenne pierniczki, na ostatnią chwilę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche, korzenne pierniczki, na ostatnią chwilę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Korzenne ciasteczka, które można upiec dosłownie w ostatniej chwili. Są kruche i pyszne zarówno kilka minut, jak i kilka tygodni po upieczeniu.
Polecam, jeśli wcześniej nie zdążyliście upiec pierników i nie ma szans, żeby te tradycyjne zdążyły skruszeć do świąt.

Przepis mój - częstujcie się :)

Zdjęcie - Kruche, korzenne pierniczki, na ostatnią chwilę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche, korzenne pierniczki, na ostatnią chwilę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki pierników miękkich od razu: 30 dag mąki
8 dag cukru
1 małe jajko
po 5 dag masła, smalcu i oleju
1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
1 opakowanie przyprawy do pierników
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
na czubek łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżka kakao
szczypta soli

Opcjonalnie: 10 - 15 dag posiekanych orzechów włoskich


Jak zrobić kruche pierniczki, miękkie od razu? Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, przyprawy i sól, zrobić zagłębienie, wlać olej, oraz dodać pokrojone zimne masło i smalec. Posiekać nożem, jak najmniej dotykając ciasto.
Kiedy tłuszcz zostanie posiekany na malutkie kawałeczki i wymieszany z mąką, ponownie zrobić w cieście dołek, dodać jajko i śmietanę, i znów szybko posiekać, a następnie krótko zagnieść.
Uformować w płaski prostokąt (żeby szybciej się schłodziło) i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę, lub do zamrażarki na 15 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, na grubość ok. 3 mm.
Wykrawać dowolne kształty, układać na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Można układać blisko, ponieważ ciasteczka dużo nie rosną.
Piec w nagrzanym do 200oC piekarniku, na środkowym poziomie, ok. 10 - 12 min. Trzeba uważać, bo ciasteczka się nie rumienią, a zbyt długie pieczenie spowoduje, że zrobią się twarde.
Studzić na kratce. Lukrować po całkowitym wystygnięciu.
Można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni.

Smacznego :)

Kategorie przepisów