Pierogi z kaczką i suszonymi śliwkami
Takie pierożki mogą z powodzeniem stać się numerem 1 na świątecznym stole, lub być świetną metodą na wykorzystanie resztek mięsa z pieczonej kaczki, pozostałej po wystawnym obiedzie.
Zrobienie farszu jest dziecinnie proste, nie wymaga mielenia czy innych czasochłonnych zabiegów. A zrównoważony, słodko-wytrawny smak nadzienia jest wprost doskonały!
Pierogi z kaczką i suszonymi śliwkami Składniki- pierś z kaczki - 2 szt
- suszone śliwki - 10 szt
- wino czerwone - 1/2 szklanki
- ziele angielskie - 2 szt
- tłuszcz kaczy - 3 łyżki
- kolendra - 1/4 łyżeczki, mielona
- sól, pieprz - do smaku
- ciasto
- mąka pszenna - 2 szklanki
- wrzątek - ok. 1/3 szklanki
- olej - 1 łyżka
W misce wymieszaj (widelcem) mąkę z olejem i wodą. Gdy składniki z grubsza się połączą, przełóż ciasto na stolnicę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności dodaj więcej wody.
Przygotuj dwie piersi kaczki (mogą być upieczone lub usmażone). Obierz je ze skóry i drobno pokrój.
Śliwki pokrój w paseczki, dodaj ziele angielskie, zalej winem i gotuj 10 minut na małym gazie. Dokładnie wymieszaj, by uzyskać gładką konsystecję. Ostudź i dodaj do mięsa kaczki wraz z tłuszczem (który wytopił się w brytfance w czasie pieczenia lub na patelni). Dopraw solą, pieprzem i kolendrą.
Gotowym farszem nadziewaj pierożki, gotuj w osolonym wrzątku. Przed podaniem możesz pierogi dodatkowo usmażyć na złoto.
Z ilości składników powstanie ok. 25-30 dorodnych pierogów.