Pączki i donaty w kolorowej szacie
Oj zaszalalam i tym razem z calego kilograma mąki usmażylam górę pączkow z dżemem i takich z dziurką zwanych donatami ,tak czy inaczej mamy dzis na stole bardzo kolorowo.
Jeżeli macie nieco czasu,to namawiam do posypania naszych slodyczy kolorowymi posypkami ,orzechami i tym co tylko nam przyjdzie do glowy , byle sprawic sobie i domownikom przyjemnosc dla oka i podniebienia.
Przepis ktory podaję,stosuję od dawna i bardzo się sprawdza,a co ważne jest tani i dość szybki.
Zapraszam!
Pączki i donaty w kolorowej szacie
Skladniki :
. 1 kg mąki pszennej
.50 g swieżych drożdzy
.3/4 kostki masla
.2 szklanki mleka + 1/2 do zaczynu
. 8 lyzek cukru + 1 lyzeczka
.2 jajka + 2 żóltka
.2 lyżki rumu
.aromat rumowy
.olej do glębokiego smażenia
Lukier .sok z polowy cytryny
.50 ml smietany gestej
.300 gr cukru pudru
Ponadto:
.kolorowe posypki
.dżem do pączkow
Wykonanie:
Drożdze rozpuszczamy w polowie szklanki cieplego mleka i lyżeczki cukru-odstawiamy do "ruszenia"
Masło rozpuszczamy i chłodzimy.
Do dużej miski przesiewamy makę i robimy dołek.
Wlewamy drożdze,dodajemy jajka i żółtka,cieple mleko i mieszamy łyżkaą,następnie dodajemy maslo i zagniatamy, okrywamy miseczke folią i sciereczką-odstawiamy do wyrastania na 1 godz.
Kiedy ciasto podwoi swoja objętość wykladamy na deskę i zagniatamy aż stanie sie gladkie i lśniące.
Ciasto dzielimy na pół i jedną część zawijamy w folię.
Drugą część wałkujemy, wykrawamy szklanką porcje ciasta ,potem malym kieliszkiem robimy pośrodku dziurkę-odstawiamy nasze donaty na ok.15 min do wyrastania.
Pierwszą porcję ciasta natomiast, dzielimy na równe częsci ,każdą wypelniamy niewielką ilością dżemu i zamykamy ,tworząc z ciasta malą kulke-nasze pączki.
Smażymy nasze pączki i donaty na gorącym tluszczu na zloto i odkladamy na papier kuchenny celem odsączenia tluszczu.
Jeszcze cieple polewamy lukrem i posypujemy posypką- odstawiamy do calkowitego wystygnięcia.
Smacznego!