Pączki i donaty w kolorowej szacie

Pączki i donaty w kolorowej szacie

Oj zaszalalam i tym razem z calego kilograma mąki usmażylam górę pączkow z dżemem i takich z dziurką zwanych donatami ,tak czy inaczej mamy dzis na stole bardzo kolorowo.

Jeżeli macie nieco czasu,to namawiam do posypania naszych slodyczy kolorowymi posypkami ,orzechami i tym co tylko nam przyjdzie do glowy , byle sprawic sobie i domownikom przyjemnosc dla oka i podniebienia.

Przepis ktory podaję,stosuję od dawna i bardzo się sprawdza,a co ważne jest tani i dość  szybki.

Zapraszam!

Zdjęcie - Paczki i donaty w kolorowej szacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Paczki i donaty w kolorowej szacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Paczki i donaty w kolorowej szacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pączki i donaty w kolorowej szacie

Skladniki :

. 1 kg mąki pszennej

.50 g swieżych drożdzy

.3/4 kostki masla

.2 szklanki mleka + 1/2 do zaczynu

. 8 lyzek cukru + 1 lyzeczka

.2 jajka + 2 żóltka

.2 lyżki rumu

.aromat rumowy

.olej do glębokiego smażenia

 

Lukier .sok z polowy cytryny

.50 ml smietany gestej

.300 gr cukru pudru

 

Ponadto:

.kolorowe posypki

.dżem do pączkow

Wykonanie:

Drożdze rozpuszczamy w polowie szklanki cieplego mleka i lyżeczki cukru-odstawiamy do "ruszenia"

Masło rozpuszczamy i chłodzimy.

Do dużej miski przesiewamy makę i robimy dołek.

Wlewamy drożdze,dodajemy jajka i żółtka,cieple mleko i mieszamy łyżkaą,następnie dodajemy maslo i zagniatamy, okrywamy miseczke folią i sciereczką-odstawiamy do wyrastania na 1 godz.

Kiedy ciasto podwoi swoja objętość wykladamy na deskę i zagniatamy aż stanie sie gladkie i lśniące.

Ciasto dzielimy na pół i jedną część  zawijamy w folię.

Drugą część  wałkujemy, wykrawamy szklanką porcje ciasta ,potem malym kieliszkiem robimy pośrodku dziurkę-odstawiamy nasze donaty na ok.15 min do wyrastania.

Pierwszą porcję ciasta natomiast, dzielimy na równe częsci ,każdą wypelniamy niewielką ilością dżemu i zamykamy ,tworząc z ciasta malą kulke-nasze pączki.

Smażymy nasze pączki i donaty na gorącym tluszczu na zloto i odkladamy na papier kuchenny celem odsączenia tluszczu.

Jeszcze cieple polewamy lukrem i posypujemy posypką- odstawiamy do calkowitego wystygnięcia.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów