Kurczak w mące ryżowej
Filety kurczaka panierowane w mące ryżowej z orientalną nutą…tak powinna brzmieć nazwa tej potrawy. To danie powinno już dawno pojawić się na blogu, ponieważ dosyć często właśnie tak przyrządzam kurczaka, zwłaszcza kiedy chcę szybko przygotować syty obiad. Z reguły do tej potrawy podaję samą surówkę, już bez ziemniaków czy ryżu. Mąkę ryżową możecie śmiało zastąpić krupczatką lub kukurydzianą. Gorąco Polecam:)
Składniki
- 2 filety z kurczaka (oczyszczone z błonek i pokrojone na małe kawałki)
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki startego imbiru
- 1/4 łyżeczki curkumy
- 1/2 łyżeczki kolendry
- sól i pieprz cayenne
- szklanka przegotowanej i przestudzonej wody
- olej do smażenia
- Kurczaka doprawiam solą i pieprzem.
- Jajko lekko rozbijam widelcem, dodaję mąkę, imbir, kolendrę, kurkumę. Cały czas mieszając stopniowo dolewam wodę ok. 3/4 szklanki (ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany). Dodaję sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
- Na patelni rozgrzewam olej. Kawałki kurczaka zanurzam w cieście (ciasto nie powinno spływać z kurczaka, jeżeli tak się dzieje, należy do ciasta dosypać trochę mąki). Smażę kurczaka z każdej strony na mocno złoty kolor. Podaję na ciepło z surówką. Smacznego!!!