Kurczak w mące ryżowej

Kurczak w mące ryżowej

Filety kurczaka panierowane w mące ryżowej z orientalną nutą…tak powinna brzmieć nazwa tej potrawy. To danie powinno już dawno pojawić się na blogu, ponieważ dosyć często właśnie tak przyrządzam kurczaka, zwłaszcza kiedy chcę szybko przygotować syty obiad. Z reguły do tej potrawy podaję samą surówkę, już bez ziemniaków czy ryżu. Mąkę ryżową możecie śmiało zastąpić krupczatką lub kukurydzianą. Gorąco Polecam:)

Zdjęcie - Kurczak w mące ryżowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 2 filety z kurczaka (oczyszczone z błonek i pokrojone na małe kawałki)
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru
  • 1/4 łyżeczki curkumy
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  •  sól i pieprz cayenne
  • szklanka przegotowanej i przestudzonej wody
  • olej do smażenia
  1. Kurczaka doprawiam solą i pieprzem.
  2. Jajko lekko rozbijam widelcem, dodaję mąkę, imbir, kolendrę, kurkumę. Cały czas mieszając stopniowo dolewam wodę ok. 3/4 szklanki (ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany). Dodaję sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
  3. Na patelni rozgrzewam olej. Kawałki kurczaka zanurzam w cieście (ciasto nie powinno spływać z kurczaka, jeżeli tak się dzieje, należy do ciasta dosypać trochę mąki). Smażę kurczaka z każdej strony na mocno złoty kolor. Podaję na ciepło z surówką. Smacznego!!!

Zdjęcie - Kurczak w mące ryżowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kurczak w mące ryżowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów