Spaghetti z porem, szynką i mascarpone
Szybkie spaghetti z wykorzystaniem resztki serka mascarpone, który został mi po przygotowaniu tortu na Dzień Babci ;) Kremowy, delikatny serek świetnie uzupełnia pikantnego pora i słonawą szynkę, a całość orzeźwiają małe pomidorki. Bardzo fajne zestawienie składników :)
SPAGHETTI Z SZYNKĄ, POREM I MASCARPONE
(2 porcje)
200g makaronu spaghetti (u mnie kolorowy, ale to akurat nie jest konieczne),
75g szynki,
½ dużego pora,
100g mascarpone,
garść pomidorków koktajlowych,
2 łyżki świeżo startego parmezanu,
1 łyżka oliwy,
bazylia i oregano (świeże lub suszone),
sól i pieprz
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać pora pokrojonego w plasterki i szynkę pokrojoną w paski. Smażyć na niedużym ogniu kilka minut, aż por i szynka lekko się zarumienią. Wlać kilka łyżek wody, dodać mascarpone, doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotować chwilę, aż ser się rozpuści i powstanie sos.
Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Przełożyć na talerze. Na wierzchu każdej porcji nałożyć połówki pomidorków koktajlowych i posypać parmezanem.