Chleb tajski

Zdjęcie - Chleb tajski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam kuchnię azjatycką za bogactwo smaków. Wiem, że gotowanie chińskich, czy wietnamskich dań odstrasza wielu początkujących kucharzy ze względu na egzotyczne składniki. Zupełnie niepotrzebnie, bo kuchnie te mają do zaoferowania wiele prostych i przyjemnych w wykonaniu dań, a podstawowe produkty można zakupić w każdym markecie.

Postanowiłam upiec w takim klimacie chleb. Skupiłam się na kuchni tajskiej, kojarzy mi się głównie z mlekiem kokosowym, przyprawą i pastą curry, makaronem sojowym, trawą cytrynową, sosem rybnym, sojowym i ostrygowym. Tajskie smaki to również limonka, imbir, czosnek i chilli. Z zakupieniem tych ostatnich produktów nie powinno być większych problemów.

Tajskie smaki przemyciłam w chlebku drożdżowym, który wspaniale będzie się komponował jako dodatek do rozgrzewającego curry, czy pikantnych krewetek zatopionych z kokosowym sosie.

Zdjęcie - Chleb tajski - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb tajski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb tajski Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 30 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 120 ml wody
  • łyżka suszonych drożdży instant
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 2 cm korzenia imbiru
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżka soku z limonki
  • łyżeczka soli

Instrukcja
  1. Do rondla wlewamy mleko kokosowe i wodę, podgrzewamy, aby płyn był letni.
  2. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Do dużej misy wsypujemy mąkę, drożdże i sól. Dodajemy sos sojowy, posiekane chilli, starty imbir, czosnek i sok z limonki.
  4. Powoli wlewamy letnie mleko kokosowe z wodą i wyrabiamy ciasto mikserem. Po 5 minutach ciasto powinno być elastyczne. Zostawiamy je w misie i przykrywamy folią spożywczą na 50 minut.
  5. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy bochenek o dowolnym kształcie, kładziemy na blasze i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na kolejnych 50 minut.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  7. Chleb nacinamy na środku nożem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 35-40, aż będzie rumiany. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
  8. Do chleba będzie pasowała Smakowita lekko solona.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Placuszki z jabłkami
1

Placuszki z jabłkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto ucierane z owocami
1

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza ze szparagami i salami

Pizza ze szparagami i salami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Kruche ciasto owsiane z malinami

Kruche ciasto owsiane z malina…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Steki z kalafiora z sosem orzechowym, marynowanym imbirem, kokosem i melisą
1

Steki z kalafiora z sosem orze…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak tandoori w aromatycznym sosie
1

Kurczak tandoori w aromatyczny…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Curry z kalafiorem i ciecierzycą

Curry z kalafiorem i ciecierzy…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pałki z kurczaka po marokańsku
4

Pałki z kurczaka po marokańsku

Beti Beti
kruche babeczki

Smażony makaron chow mein z kurczakiem
4

Smażony makaron chow mein z ku…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Koreańska surówka z czerwonej kapusty
3

Koreańska surówka z czerwonej…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny