Chleb tajski

Zdjęcie - Chleb tajski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam kuchnię azjatycką za bogactwo smaków. Wiem, że gotowanie chińskich, czy wietnamskich dań odstrasza wielu początkujących kucharzy ze względu na egzotyczne składniki. Zupełnie niepotrzebnie, bo kuchnie te mają do zaoferowania wiele prostych i przyjemnych w wykonaniu dań, a podstawowe produkty można zakupić w każdym markecie.

Postanowiłam upiec w takim klimacie chleb. Skupiłam się na kuchni tajskiej, kojarzy mi się głównie z mlekiem kokosowym, przyprawą i pastą curry, makaronem sojowym, trawą cytrynową, sosem rybnym, sojowym i ostrygowym. Tajskie smaki to również limonka, imbir, czosnek i chilli. Z zakupieniem tych ostatnich produktów nie powinno być większych problemów.

Tajskie smaki przemyciłam w chlebku drożdżowym, który wspaniale będzie się komponował jako dodatek do rozgrzewającego curry, czy pikantnych krewetek zatopionych z kokosowym sosie.

Zdjęcie - Chleb tajski - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb tajski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb tajski Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 30 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 120 ml wody
  • łyżka suszonych drożdży instant
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 2 cm korzenia imbiru
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżka soku z limonki
  • łyżeczka soli

Instrukcja
  1. Do rondla wlewamy mleko kokosowe i wodę, podgrzewamy, aby płyn był letni.
  2. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Do dużej misy wsypujemy mąkę, drożdże i sól. Dodajemy sos sojowy, posiekane chilli, starty imbir, czosnek i sok z limonki.
  4. Powoli wlewamy letnie mleko kokosowe z wodą i wyrabiamy ciasto mikserem. Po 5 minutach ciasto powinno być elastyczne. Zostawiamy je w misie i przykrywamy folią spożywczą na 50 minut.
  5. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy bochenek o dowolnym kształcie, kładziemy na blasze i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na kolejnych 50 minut.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  7. Chleb nacinamy na środku nożem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 35-40, aż będzie rumiany. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
  8. Do chleba będzie pasowała Smakowita lekko solona.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Bougatsa - greckie ciastko z ciasta filo z nadzieniem z semoliny

Bougatsa - greckie ciastko z c…

food² food²
Food Square

Pudding chia z malinami i nutką cytryny

Pudding chia z malinami i nutk…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Szarlotka z budyniem w słoiku z orzechami bez pieczenia
1

Szarlotka z budyniem w słoiku…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Batony owsiane wg Nigelli
1

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grysikowiec z bananami i galaretką – bez pieczenia
1

Grysikowiec z bananami i galar…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tarta z malinami i budyniem
1

Tarta z malinami i budyniem

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka twarogowe z jabłkiem

Ciasteczka twarogowe z jabłkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Petit fours

Petit fours

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Ciasto serowo-kajmakowe

Ciasto serowo-kajmakowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grillowany kurczak w sosie teriyaki
1

Grillowany kurczak w sosie ter…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Ciasto czekoladowy chrupek

Ciasto czekoladowy chrupek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki