Chleb tajski

Zdjęcie - Chleb tajski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam kuchnię azjatycką za bogactwo smaków. Wiem, że gotowanie chińskich, czy wietnamskich dań odstrasza wielu początkujących kucharzy ze względu na egzotyczne składniki. Zupełnie niepotrzebnie, bo kuchnie te mają do zaoferowania wiele prostych i przyjemnych w wykonaniu dań, a podstawowe produkty można zakupić w każdym markecie.

Postanowiłam upiec w takim klimacie chleb. Skupiłam się na kuchni tajskiej, kojarzy mi się głównie z mlekiem kokosowym, przyprawą i pastą curry, makaronem sojowym, trawą cytrynową, sosem rybnym, sojowym i ostrygowym. Tajskie smaki to również limonka, imbir, czosnek i chilli. Z zakupieniem tych ostatnich produktów nie powinno być większych problemów.

Tajskie smaki przemyciłam w chlebku drożdżowym, który wspaniale będzie się komponował jako dodatek do rozgrzewającego curry, czy pikantnych krewetek zatopionych z kokosowym sosie.

Zdjęcie - Chleb tajski - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb tajski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb tajski Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 30 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 120 ml wody
  • łyżka suszonych drożdży instant
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 2 cm korzenia imbiru
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżka soku z limonki
  • łyżeczka soli

Instrukcja
  1. Do rondla wlewamy mleko kokosowe i wodę, podgrzewamy, aby płyn był letni.
  2. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Do dużej misy wsypujemy mąkę, drożdże i sól. Dodajemy sos sojowy, posiekane chilli, starty imbir, czosnek i sok z limonki.
  4. Powoli wlewamy letnie mleko kokosowe z wodą i wyrabiamy ciasto mikserem. Po 5 minutach ciasto powinno być elastyczne. Zostawiamy je w misie i przykrywamy folią spożywczą na 50 minut.
  5. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy bochenek o dowolnym kształcie, kładziemy na blasze i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na kolejnych 50 minut.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  7. Chleb nacinamy na środku nożem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 35-40, aż będzie rumiany. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
  8. Do chleba będzie pasowała Smakowita lekko solona.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z buraków, batatów, jarmużu i migdałów z chrupkami z kaszy gryczanej

Sałatka z buraków, batatów, ja…

food² food²
Food Square

Pieczone jabłka, pomarańcza  i cynamon. Domowy kisiel dla dużych i małych
2

Pieczone jabłka, pomarańcza i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto popapraniec
2

Ciasto popapraniec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik ze  śliwkami
1

Sernik ze śliwkami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Boczniaki smażone z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem

Boczniaki smażone z sosem sojo…

food² food²
Food Square

Indonezyjski smażony ryż z makrelą
1

Indonezyjski smażony ryż z mak…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kokosowa chana masala ze szpinakiem

Kokosowa chana masala ze szpin…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Miechunkowy tomato jam

Miechunkowy tomato jam

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Queijadas de Leite - portugalskie mleczne babeczki

Queijadas de Leite - portugals…

food² food²
Food Square

Pastéis de Nata - portugalskie babeczki budyniowe z Belem

Pastéis de Nata - portugalskie…

food² food²
Food Square