Chleb "z kamienia"

Chleb "z kamienia"
Chleb ..pierwszy raz pieczony bez żadnej foremki...do tej pory nie odważyłam się do takiego pieczenia..ale skoro mam kamień do pieczenia pizzy postanowiłam spróbować..no i ..obyło się bez żadnych problemów..Nie mam co prawda koszyczka do wyrastania chleba, ale jest i na to sposób..durszlak wyłożony ściereczką i posypany mąką...chlebek po wyrośnięciu wykładamy na nagrzany kamień ewentualnie blachę..Chlebek pięknie wyrósł..i pięknie się upiekł..chrupiąca skórka...zaraz po upieczeniu [ wiem, że gorącego się nie je] musiałam odkroić piętkę i zjeść ..taka piętka i szklanka mleka..pycha..
Zdjęcie - Chleb "z kamienia" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 40 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg mąki żytniej
  • 1 łyżka soli
  • 30 g drożdży świeżych
  • 50 g miękkiego masła
  • 300 ml wody
Wszystkie składniki przełożyć do misy robota i wyrobić ciasto[ można zrobić też ręcznie].Przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia.Uformować bochenek i przełożyć do koszyka [ u mnie durszlak wyłożony ściereczką i posypany mąką].Nakryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.Kamień do pieczenia włożyć do zimnego piekarnika i nagrzać do 220 stopni .Wyjąć kamień [ ostrożnie bo gorący ] i przełożyć chleb z koszyka [ durszlaka] .Piec około 30-40 minut aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
Zdjęcie - Chleb "z kamienia" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb "z kamienia" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb "z kamienia" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb "z kamienia" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcie - Chleb "z kamienia" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów