Żeberka smażone na smalczyku roślinnym z jabłkiem

Żeberka smażone na smalczyku roślinnym z jabłkiem

Kto nie lubi żeberek ? są smaczne mają dobre kruche mięsko od kości . Robiłam je na różne sposoby , dziś troszkę inaczej. Do smażenia użyłam Smalczyka roślinnego z jabłkiem i cebulką Smakowita Pajda. Podlałam je czerwonym winem i dodałam starte jabłko które było dopełnieniem smaku powstałego sosiku.

Żeberka smażone na smalczyku roślinnym z jabłkiem
Składniki:
1 kg żeberek
2 łyżki smalczyk roślinny z jabłkiem i cebulą Smakowita Pajda
1 łyżka oliwy
3 liście laurowe
2 kulki ziele angielskie całe
1 jabłko
3/4 szklanki wino czerwone
Sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
1 cebula

Żeberka myjemy osuszamy i kroimy na porcje. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Brytfanne nagrzewamy dajemy 2 łyżki smalczyku roślinnego , dolewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę . Żeberka solimy , doprawiamy pieprzem i układamy w brytfance. Smażymy z obu stron na złoto. Dodajemy starte jabłko, liść laurowy i ziele angielskie. Zwiększamy ogień i podlewamy czerwonym winem. Redukujemy alkohol. Smaży mięso. Obracając je co pewien czas aby nie przywarło. Podlewamy wodą. Dusimy do miękkości mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zdjęcie - Żeberka smażone na smalczyku roślinnym z jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Żeberka smażone na smalczyku roślinnym z jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Żeberka smażone na smalczyku roślinnym z jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami „Smakowita Pajda zaskoczyła mnie ponieważ smakuje i pachnie jak prawdziwy domowy smalec "

Przepis bierze udział w konkursie kulinarnym

“Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Zdjęcie - Żeberka smażone na smalczyku roślinnym z jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów