Czasami tak niewiele trzeba aby otrzymać smaczne i pożywne danie. Wystarczy makaron, trochę sezonowych warzyw i jedzenie gotowe. W dzisiejszej zapiekance jest to cukinia z domieszką czerwonej papryki doprawiona szczyptą tymianku. Ja użyłam makaronu spaghetti, ale może to być dowolny makaron, choć oczywiście najlepszy jest domowy.
Święta minęły,Nowy rok się zaczął...oby lepszy niż poprzedni ;-) A jeść trzeba jak zawsze. Dziś zapiekanka makaronowa. Możecie ją urozmaicić wedle własnego gustu. Ja daję pomysł a treszta należy już do Was.
Jeśli macie jagody w zamrażalniku zachęcam Was do użycia ich na przykład w takim oto cieście. Biszkopty nasączone Malibu lub innym likierem kokosowym oraz przepyszna masa jagodowa na bazie serka mascarpone, która smakuje i wygląda jak lody.
A co tam kalorie!Czasem potrzeba ich trochę zjeść aby uprzyjemnić sobie dzień!Rolada czekoladowa z bitą śmietaną jest w sam raz;-)Zwłaszcza,że dziś ostatni dzień karnawału!
Jeśli lubicie kremowe ciasta to z pewnością was nie zawiedzie. Kakaowe, wilgotne ciasto doskonale uzupełnia lekka masa z mascarpone. Ciasto nie jest słodkie, jest w sam raz dla fanów cappucino i nie tylko.
Ciasto a raczej deser, na który od dawna miałam ochotę to sernik na zimno o smaku tiramisu. Lekka, delikatna struktura tego sernika opartego na serku mascarpone i bitej śmietanie sprawia, że każdy kęs to ogromna przyjemność.
W rankingu przepisów na wafle, dzisiejszy znajduje się bardzo wysoko. Większość wafli, które do tej pory robiłam zawiera mleko w proszku a jest to składniki który wszystkiemu nadaje wyjątkowy smak.
A nawet czekoladowe wspomnienie lata- to właśnie ciśnie mi się na usta kiedy myślę o tym cieście. Czekoladowy biszkopt przełożony masą jeżynową, która smakuje jak lody.
W tym roku urodzaj mamy również na jabłka. Piękne, stare, prawdziwe antonówki. Wielkie, soczyste i słodkie. Część z nich została zamknięta w słoikach aby cieszyły nasze podniebienia w środku zimy, przypominając ciepłe i słoneczne lato.