ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ

ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ
Zdjęcie - ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
A co tam kalorie!Czasem potrzeba ich trochę zjeść aby uprzyjemnić sobie dzień!Rolada czekoladowa z bitą śmietaną jest w sam raz;-)Zwłaszcza,że dziś ostatni dzień karnawału!!A żeby nie było za słodko, to smak własnoręcznie zrobionego i dodanego do ciasta dżemu z czarnej porzeczki dodał trochę cierpkości i pysznego orzeźwienia.
Rolada jest za to bez mąki i tłuszczu!
Zdjęcie - ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na około 8 porcji:
  • 100g czekolady gorzkiej deserowej
  • 175g cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżki wody
  • garść migdałów/orzechów/rodzynek
  • szczypta soli
  • 250g śmietany kremówki
  • cukier puder do posypania
  • dżem z czarnej porzeczki
Zdjęcie - ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czekoladę rozpuściłam w wodzie w rondelku podgrzewanym na małym ogniu, cały czas mieszając.Odstawiłam do ostygnięcia.
Zdjęcie - ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W misce ubiłam żółtka z cukrem na gęstą masę przez około 3 minuty.
Zdjęcie - ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wlałam schłodzoną czekoladę i wymieszałam.
Zdjęcie - ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dosypałam pokruszone migdały.
Zdjęcie - ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ubiłam pianę z białek, dodałam szczyptę soli.Włożyłam ją do masy czekoladowej i ostrożnie wymieszałam abymasa pozostała puszysta.
Zdjęcie - ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Blachę o wymiarach 30cm na 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia.Posmarowałam go cienko tłuszczem i wylałam na nią masę.
Zdjęcie - ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Piekłam w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Zdjęcie - ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Upieczony placek wystudziłam.Posmarowałm go dżemem z czarnej porzeczki.
Zdjęcie - ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Następnie nałożyłam bitą śmietanę.
Zdjęcie - ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zwijałam wzdłuż krótszego boku.
W tym miejscu nadmienię,że hmm w trakcie tegozwijania ciasto troche popękało... co oczywiście nie zmienia faktu,żew smaku było i tak pyszne!Przed podaniem ciasto powinno się schładzać w lodówce.Posypałam je cukrem pudrem i podałam na stół.Smacznego!
Zdjęcie - ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów