Torcik jagodowy z kokosową wkładką
Jeśli macie jagody w zamrażalniku zachęcam Was do użycia ich na przykład w takim oto cieście. Biszkopty nasączone Malibu lub innym likierem kokosowym oraz przepyszna masa jagodowa na bazie serka mascarpone, która smakuje i wygląda jak lody. Ciasto zrobiło furrorę wśród moich gości. W miejscu gdzie łączy się biszkopt z masą powstała niebieska smuga, która na początku mnie denerwowała ale chyba tylko mnie bo wszyscy, którzy jedli to ciasto bardzo je chwalili także za wygląd i tę atramentową linię.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru (niepełna)
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
Składniki na masę:
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 330 ml śmietany kremówki
- pół szklanki jagód +2 łyżki cukru
Jagody z cukrem zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Serek rozetrzeć, dodać ubitą śmietanę, miksować aż masa będzie gęsta i sztywna. Porcjami dodawać zmiksowane jagody, żeby masa nie stała się zbyt rzadka. Dodałam około 10 łyżek.
Składniki na nasącz:
- pół szklanki likieru kokosowego np. Malibu
- pół szklanki wody
- łyżka cukru
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Biszkopt nasączyć, posmarować 3/4 masy, dokładnie rozprowadzić. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć, posmarować pozostałą częścią masy. Wierzch posypać obficie wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego:)