Krokiety z łososiem i mozzarellą
Łosoś firmy Suempol , którego ostatnio prezentowałam tak mi posmakował , że postanowiłam popędzić do sklepu po nową dostawę!
Połączyłam go z tym, z czym lubię najbardziej – naleśnikami!
W ten sposób postały przepyszne, chrupiące, delikatne i niesamowicie aromatyczne krokiety z dodatkiem ciągnącej mozzarelli, którymi zajadałam się z przyjemnością!
Z równie wielką przyjemnością sięgnęłam po dokładkę!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 4 szt )
NALEŚNIKI:
* mąka – 3/4 szkl
* mleko – 1,5 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* duże jajko – 1 szt
* sól – 1 szczypta
* olej – 3 łyżki
FARSZ:
* tatar z łososia Suempol – 200 g
* mozzarella – 150 g
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
* sok cytrynowy – do smaku
* świeży koperek – 1 pęczek
DODATKOWO:
* jajko + bułka tarta do panierowania
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NALEŚNIKI:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy.
Smażymy dość spore cienkie naleśniki.
Odkładamy w ciepłe miejsce.
FARSZ:
Łososia mieszamy w drobno posiekanym koperkiem.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną cytryny.
Mozzarellę ścieramy na dużych oczkach.
CAŁOŚĆ:
Naleśniki pokrywamy łososiem i posypujemy startą mozzarellą.
Zakładamy boki i zwijamy krokiety.
Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.
Podajemy gorące!
Smacznego!