Tagliatelle z mięsem i groszkiem

Tagliatelle z mięsem i groszkiem

Dziś mam dla Was kolejny przepis zainspirowany kuchnią indyjską.

Znalazłam go w książce , którą ostatnio zakupiłam , no i oczywiście zmieniłam po swojemu.

Mieloną jagnięcinę , którą hindusi z tak wielką przyjemnością zajadają zastąpiłam mieloną wieprzowiną ( wykorzystałam łopatkę ).

Podane z makaronem tagliatelle jest łatwym i niesamowicie sycącym daniem , które z całą pewnością zachwyci zarówno tradycjonalistów , jak i wielbicieli egzotycznych smaków.

Polecam!

 Zdjęcie - Tagliatelle z mięsem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* mięso mielone – 250 g

* cebula – 1 szt

* zielona papryczka chili – 1 szt

* duży pomidor – 1 szt

* sól – do smaku

* imbir – 1 szczypta

* czosnek – 1 ząbki

* chili – 1 szczypta

* świeża kolendra – 1 garstka

* groszek – ok. 80 g

DODATKOWO:

* makaron tagliatelle – ok. 300 g

* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilośc oleju , dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przesmażamy na złoto.

Dodajemy posiekaną papryczkę chili , świeżą kolendrę i pokrojonego w kostkę pomidora – smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut.

Doprawiamy solą , imbirem , posiekanym czosnkiem i odrobiną chili – dobrze mieszamy.

Dodajemy zmielone mięso i cały czas mieszając smażymy ok. 10 minut.

Wrzucamy groszek, podgrzewamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

Podajemy z ugotowanym al dente makaronem.

Smacznego!

Zdjęcie - Tagliatelle z mięsem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów