Tagliatelle z mięsem i groszkiem
Dziś mam dla Was kolejny przepis zainspirowany kuchnią indyjską.
Znalazłam go w książce , którą ostatnio zakupiłam , no i oczywiście zmieniłam po swojemu.
Mieloną jagnięcinę , którą hindusi z tak wielką przyjemnością zajadają zastąpiłam mieloną wieprzowiną ( wykorzystałam łopatkę ).
Podane z makaronem tagliatelle jest łatwym i niesamowicie sycącym daniem , które z całą pewnością zachwyci zarówno tradycjonalistów , jak i wielbicieli egzotycznych smaków.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* mięso mielone – 250 g
* cebula – 1 szt
* zielona papryczka chili – 1 szt
* duży pomidor – 1 szt
* sól – do smaku
* imbir – 1 szczypta
* czosnek – 1 ząbki
* chili – 1 szczypta
* świeża kolendra – 1 garstka
* groszek – ok. 80 g
DODATKOWO:
* makaron tagliatelle – ok. 300 g
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilośc oleju , dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przesmażamy na złoto.
Dodajemy posiekaną papryczkę chili , świeżą kolendrę i pokrojonego w kostkę pomidora – smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut.
Doprawiamy solą , imbirem , posiekanym czosnkiem i odrobiną chili – dobrze mieszamy.
Dodajemy zmielone mięso i cały czas mieszając smażymy ok. 10 minut.
Wrzucamy groszek, podgrzewamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Podajemy z ugotowanym al dente makaronem.
Smacznego!