Szarpańce z polędwiczek drobiowych

Szarpańce z polędwiczek drobiowych


Chicken tenderloin.
Zdjęcie - Szarpańce z polędwiczek drobiowych. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki. Zdjęcie - Szarpańce z polędwiczek drobiowych. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

40 dag polędwiczek z kurczaka, 3 jajka, 3 łyżki majonezu, 1,5 łyżki mąka ziemniaczana, 12 dag ser żółty pełnotłusty, 2 łyżki posiekanej pietruszki, sól, pieprz, chilli w proszku, olej do smażenia

Wykonanie. Do przygotowania naszych kotlecików, wykorzystamy polędwiczki z drobiu. Dla mniej zaawansowanych, wyjaśniam. Polędwiczkami popularnie nazywa się te luźne kawałki przy kurzej piersi. Czasami nam zostają i zastanawiamy się, co z nich zrobić. Polędwiczki pokroić w kostkę, doprawić, solą, pieprzem i odrobiną chilli. Do miski wybić jajka, roztrzepać, dodać majonez, mąkę ziemniaczaną, osolić i całość wymieszać.
Następnie dodać starty żółty ser, pokrojone polędwiczki i natkę pietruszki. Całość jeszcze raz wymieszać. Smażyć na średnio nagrzanej patelni, nakładając łyżką na rozgrzany olej. Formujemy na patelni kształt kotleta jaki chcemy. Ja formowałem moje szarpańce w obręczach.

Kategorie przepisów