Kurczak w różowej marynacie
Zwykły kawałek drobiowego mięsa może smakować zupełnie inaczej jeśli zanurzymy go na kilka godzin w pysznej różowej marynacie. Mięso jest idealnie kruche i soczyste jednocześnie i wspaniale pachnie przyprawami.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1/2 szklanki majonezu
- 3 łyżki maślanki
- 2 łyżki octu z malin
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka suszonego tymianku
Filety umyć, przekroić wzdłuż, tak aby powstały 4 porcje. W głębokim naczyniu wymieszać maślankę z majonezem, ketchupem, octem i miodem. Dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. W tak przygotowaną marynatę włożyć porcje mięsa, powinno być zanurzone całkowicie. Przykryć talerz folią i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Grillować na mocno rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony.
Smacznego:)