To był najbardziej poszukiwany przepis świata w ciągu ostatnich dwóch dni. (...) Dzięki ubiegłorocznemu jabłkowemu urodzajowi tata wziął na warsztat właśnie cydr, a ja eksperymentowałam
W moim domu krupnik to tzw ,,nalewka dziadka,, bo to mój tata zawsze ją robił :-) od kiedy pamiętam. Gdy byłam już dorosła i miałam pozwolenie na jej degustację - okazała się tak dobra że została w domu do dziś. Oczywiście jej smak zawdzięczamy naszemu ,,miodowi,, z naszej pasieki.
Ta nalewka jest wyjątkowo godna polecenia, ponieważ nie wymaga długiego przygotowania. Poświęcamy zaledwie kilkanaście minut na jej zrobienie, a już po kilku dniach możemy jej spróbować! Nie to, co wiśniówka, która musi leżakować przez kilka miesięcy ;)
Syrop piernikowy znalazłam na allrecipes.com, szybko się go robi, a jak smakuje... Idealny do kawy, kakao czy gorącej czekolady. Świetnie nadaje się też jako własnoręcznie robiony prezent.
Wydawałoby się, że wiosna przyszła już na dobre, a tu deszcze, zimnica i strasznie wieje. Postanowiłam się rozgrzać gorącą czekoladą z bitą śmietaną. Ojj jak to poprawia nastrój! Spróbujcie sami
Nalewki owocowe robię zawsze niemal tak samo. Ewentualnie dodam więcej cukru, jeśli owoce są bardzo kwaśne, choć zdarza mi się to rzadko, jako że nie znoszę słodkich ulepów
Owoce dokładnie przebrać (jeśli są ze znanego miejsca, to można darować sobie ich mycie). Układać w słoju warstwami, każdą przesypując cukrem i lekko dociskając tłuczkiem do ziemniaków, żeby jeżyny lekko puściły sok. Śłój postawić w słonecznym miejscu na 3-7 dni, w tym czasie kilka razy zamieszać...