Nalewka truskawkowa
Skoro trwa sezon truskawkowy nie mogę nie pokazać Wam mojej zeszłorocznej nalewki. Najlepszy czas na jej nastawienie to końcówka sezonu ponieważ wtedy truskawki są najsłodsze. Nalewka ma piękny cudowny kolor i wspaniale pachnie. Z podanych proporcji wychodzi około 2 l alkoholu. Słodkość można regulować według własnego gustu, ale trzeba też pamiętać o zawartości cukru w owocach. Taka truskawkowa nalewka to bardzo kobiecy trunek: słodki, delikatny i pięknie pachnący.
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 250 ml spirytusu
- 750 ml wódki
- 500 g cukru
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Wrzucić do słoja i przesypać cukrem. Odstawić na noc. Następnego dnia, gdy truskawki puszczą sok wlać mieszankę spirytusu i wódki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 2 miesiące. Po tym czasie, odlać nalewkę a truskawki wyrzucić. Nalewkę należy przecedzić przez filtr do kawy lub gazę i rozlać do butelek.
Na zdrowie:)