Nalewka z żurawiny

Nalewka z żurawiny

Do kolekcji moich nalewek dołączyła żurawinówka. Słodko-kwaśno- cierpka o pięknym czerwoniutkim kolorze. Boska. Słodycz pochodzi od miodu a żurawina potrzebuje jej dość sporo. Jest to niesamowity owoc. Jeśli ktoś ugryzłby żurawinę   na surowo, natychmiast by się jej pozbył. Natomiast przerobiona smakuje wspaniale. Niektórzy przemrażają żurawinę tak jak aronię, dziką różę czy jarzębinę. Ja czasami też tak robię ale jeśli potraktujemy żurawinę odpowiednią ilością cukru gorycz znika. Kiedyś dałąm mało cukru i pomimo, że żurawina była mrożona gorycz nie znikła. Tutaj jej nie było. Dlatego uważam, że mrożenie nie wpływa na gorycz ale może ktoś ma inne doświadczenie? Chętnie poczytam na ten temat. A tymczasem zapraszam na kieliszek pysznej naleweczki.

Zdjęcie - Nalewka z żurawiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 szklanki świeżej żurawiny
  • 2 szklanki miodu
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki spirytusu 70%

Żurawinę umyć i osuszyć. Rozdrobnić blenderem. Zalać spirytusem i odstawić na 10 dni. Potrząsać od czasu do czasu. Po upływie 10 dni odlać spirytus , rozpuścić miód w wodzie i dodać do przefiltrowanej nalewki. Wymieszać i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie ponownie przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić na 3-4 miesiące.

Na zdrowie:)

Kategorie przepisów