Kalendarz adwentowy #2: Grzany cydr

Kalendarz adwentowy #2: Grzany cydr
Zdjęcie - Kalendarz adwentowy #2: Grzany cydr - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






































Tegoroczny listopad nie należał do najgorszych, ale z ogromną radością powitałam nowy miesiąc. Grudzień to mój ulubiony okres w roku i wiele razy przyniósł mi szczęście. Od soboty pejzaż za oknem nie zmienił się wcale, jednak świat wydaje się być jakiś piękniejszy.
Coś czuję, że do ulubionego kubka będę teraz częściej nalewała gorącą czekoladę z pomarańczową nutą i grzane wino. Dom wypełnią korzenne zapachy, które regularnie będą się unosiły z kuchni. Oprócz odliczania do świąt za sprawą naszego Kalendarza Adwentowego, oficjalnie otwieram także sezon na wszelkiego rodzaju grzańce.

Dziś serwuję cydr na ciepło, który zdążyłam już testować na gościach. Z każdym łykiem ich pozytywne zaskoczenie rosło. Trunek zyskał znakomite recenzje. Jest delikatniejszy od klasycznego grzanego wina, przez co znika wyjątkowo szybko. Rozgrzewa i poprawia humor już od pierwszego kieliszka!

Można go przygotować z przyprawami korzennymi, które akurat mamy w kuchni. W cydrze znalazł się także imbir, który moim zdaniem doskonale komponuje się z jego jabłkowym posmakiem.
Grzany cydr
  • litr cydru
  • 200 ml soku jabłkowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny*
  • kilka plastrów pomarańczy*
  • kilka plastrów jabłka
  • 3-4 goździki
  • 1-2 ziarenka ziela angielskiego
  • gwiazdka anyżu
  • kora cynamonowa/łyżeczka cynamonu
  • 2 plastry imbiru
  • 2-4 łyżki cukru
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku.
  2. Cydr podgrzewamy na małym ogniu i pilnujemy, aby nie doprowadzić do wrzenia.
  3. Grzany napój podajemy z plastrami jabłka/pomarańczy i przyprawami korzennymi.
* Cytrusy należy wcześniej sparzyć i osuszyć.
Tosia

Kategorie przepisów