Do szklanki nalać whisky wrzucić kostki lodu dodać syrop korzenny i dopełnić sokiem z jabłek. Podawać.Polecam, najlepiej kiedy sok i alkohol jest mocno schłodzony...
Cytryny dobrze wyszorować. Ściąć z nich żółtą część skórki i wrzucić do słoja. Zalać spirytusem, szczelnie zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 10 dni...
„W tym roku zrobiłam go po raz pierwszy i wiem, że odtąd będzie obowiązkowo na każde święta. Pachnie obłędnie korzennymi przyprawami i jest przepyszny.
Wymieszać wodę, wino, rum oraz wiśniówkę, a następnie dodać lód. Pokroić cytrusy w plasterki i dodać do ponczu. Wydrążyć pestki z granatu a następnie dodać do ponczu. Udekorować listkami mięty.
Dzisiaj jednak chciałabym przedstawić Wam przygotowany przeze mnie na potrzeby magazynu likier kawowo-czekoladowy. Znajdziecie go w towarzystwie kawówki oraz podpiwku kawowego. Delikatny i aromatyczny likier umili Wam długie zimowe wieczory. Możecie podać go samodzielnie lub wykorzystać do przygotowania drinków.
U mnie tym razem wersja cytrynowa bardzo orzeźwiająca nie jest to typowy ajerkoniak gdyż zrobiłam go w bardziej półpłynnej konsystencji. Wspaniale smakuje a wyciągnięty z lodówki smakuje jeszcze lepiej. A dodatek whisky dodaje mu fajnego smaku. Wystarczy kilka dni na przegryzienie, więc zabierajcie się do roboty to na weekend jeszcze spróbujecie ;-)
Robi się go bardzo szybko i prosto. Smak ma przyjemny. Czuję różnicę od kiedy zaczęłam go stosować. Warto wypróbować, bo podnosi on odporność naszego organizmu.