Przetartą dynię przerzucić na sitko, żeby obciekł nadmiar płynu. W misce utrzeć na gładką masę żółtka z cukrem i masłem. W drugiej misce ubić na sztywno białka.
Obiad na słodko i smacznie. Miały być naleśniki, ale postawiłam na coś, czego jeszcze nie jedliśmy. To placuszki ryżowe wg przepisu Edysi z bloga "Przy stole". U mnie placuszki z dodatkiem marmoladki, konfiturki oraz nutelli (do wyboru) z przepyszną truskawkową maślanką.
Uwielbiam drożdżowe racuchy z różnymi owocami. Pomyślałam sobie, że ostatnio wypróbowywałam różne owocowe wersje i dawno nie robiłam ich z jabłkami. A, że jabłka świetnie łączą się w parze z cynamonem, nie omieszkałam go dodać. Efekt po prostu wspaniały. Polecam:)
Maszkietne naleśniki to potrawa z kuchni śląskiej. Przepis na nie znalazłam w serwisie Śląskie Smaki i zaciekawił mnie bardzo. Nie jadłam jeszcze drożdżowych naleśników, a tym bardziej z nadzieniem budyniowo-twarożkowym z rodzynkami. Musze powiedzieć, że nadzienie było bardzo pyszne. Naleśniki również, choć całość dość mocno słodka, no i trochę grube mi te naleśniki wyszły, ale co tam ;)
Pewnie wiele osób słyszało już o gofrach na maślance. Chociaż mam swój wypróbowany przepis chciałam jednak wypróbować jeszcze ten znaleziony u Cudawianki. Gofry na maślance są tak pyszne jak zachwalali je ci, którzy już je piekli.Chrupiące, rumiane, jednym słowem pyszne. Polecam:)
Gdzie ja znalazłam przepis na to ciasto? Jak Boga kocham, nie wiem. Robię już z pamięci, pamiętając proporcje 2x2x2. Od Bożego Narodzenia mam cudną gofrownicę, więc korzystam maksymalnie ;)
Bardzo aromatyczne naleśniki okazały się całkiem fajnym śniadaniem. No i dodatkowo zdrowym: kwiaty bzu czarnego wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, działają moczopędnie i napotnie.
Drozdze rozkruszyc , posypac cukrem. Mleko podgrzac , dodac do drozdzy i wymieszac. Wybic jajka i lekko osolic. Dodac mąkę i wymieszac. Pozostawic w cieple miejsce do wyrosniecia.Mozna dodac starte na tarce z duzymi oczkami jablko.
Delikatne placki gruszkowe, dzieci się nimi zajadają i ja zresztą też bo są naprawdę dobre można je zrobić jako dodatek do obiadu ale również na kolacje czy śniadanie,
Bardzo lubię naleśniki w każdej postaci, wytrawne czy też na słodko - a dziś nabrała mnie ochota na coś słodkiego akurat zawsze w lodówce mam masę krówkową bo często lubimy ją wyjadać wprost z puszki i jest też w lodówce kostka twarogu a to połączenie idealnie mi pasuje więc będą słodkie naleśniki z gorzką czekolada co Wy na to...
Lekkie i pyszne placuszki pełne płatków owsianych - moje ulubione :) Przepis znaleziony na stronie Zdrowe Nie Nudne i wielokrotnie przeze mnie robiony w różnych wersjach - oczywiście bez smażenia na tłuszczu. Idealne na śniadanko!
Naszła mnie ochota na gofry. Niestety do najbliższego punktu gdzie mogę je kupić jest dość daleko. Postanowiłam więc zrobić je sama. Tylko jak skoro nie mam gofrownicy?? Przypomniało mi się na szczęście, że posiadam przepis na gofry, które można usmażyć na patelni. Tak więc usmażyłam. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Bardzo proste w wykonaniu.
Jednak jeśli nigdy jeszcze nie wyszłaś/wyszedłeś poza tradycyjne naleśniki z dżemem lub twarogiem, to może teraz jest ten czas i może teraz warto spróbować czegos nowego :)