Racuchy drożdżowe z jabłkami i cynamonem

Racuchy drożdżowe z jabłkami i  cynamonem

Uwielbiam drożdżowe racuchy z różnymi owocami. Pomyślałam sobie, że ostatnio wypróbowywałam różne owocowe wersje i dawno nie robiłam ich z jabłkami. A, że jabłka świetnie łączą się w parze z cynamonem, nie omieszkałam go dodać. Efekt po prostu wspaniały. Polecam:)

Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z jabłkami i  cynamonem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 jajka
  • jabłka pokrojone w drobne cząstki
  • olej do smażenia
  • cukier puder i cynamon do posypania

Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru, mąki i 1/3 szklanki mleka. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do misko, wlać rozczyn oraz resztę mleka, wbić jajka, wsypać cukier. Wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany (gdy jest za gęste, dodać trochę mleka).
Do ciasta dodać pokrojone jabłka, wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Ostudzone posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów