Placki gruszkowe
Delikatne placki gruszkowe, dzieci się nimi zajadają i ja zresztą też bo są naprawdę dobre można je zrobić jako dodatek do obiadu ale również na kolacje czy śniadanie,
idę właśnie skończyć jeść :-)
2 SZKLANKA MAŚLANKI
1 JAJKO
1,5 SZKLANKA MAKI PSZENNEJ
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
2 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO LUB CUKRU PUDRU
1 ŁYŻKA MASŁA ROZTOPIONEGO
2 GRUSZKI
Do miski wlać maślankę i wbić jajko - wszystko roztrzepać i dodać następnie cukier waniliowy, roztopione masło, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko wymieszać na jednolita masę, gruszki obrać i pokroić w kostkę dodać do ciasta wymieszać i smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu na najmniejszym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać z cukrem pudrem.
SMACZNEGO