Gofry - ciasto na mleku i oleju
Gdzie ja znalazłam przepis na to ciasto? Jak Boga kocham, nie wiem. Robię już z pamięci, pamiętając proporcje 2x2x2. Od Bożego Narodzenia mam cudną gofrownicę, więc korzystam maksymalnie ;)
Gofry - ciasto na mleku i oleju
Na 12 gofrów:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 34 szklanki oleju
- masło (do smarowania gofrownicy)
Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać sól i ubić je na sztywną pianę.
Do żółtek dodawać stopniowo cukier, olej, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i ubijać do połączenia się składników.
Łyżką delikatnie połączyć białko z żółtą masą. Przekładać do gofrownicy chochelką i piec kilka minut, do zbrązowienia.
Gofry najlepsze są ciepłe, bo są chrupiące. Gdy stygną, robią się gumowate.
Podawać z dowolnymi dodatkami.