Gofry - ciasto na mleku i oleju

Gofry - ciasto na mleku i  oleju

Gdzie ja znalazłam przepis na to ciasto? Jak Boga kocham, nie wiem. Robię już z pamięci, pamiętając proporcje 2x2x2. Od Bożego Narodzenia mam cudną gofrownicę, więc korzystam maksymalnie ;)

Gofry - ciasto na mleku i oleju

Na 12 gofrów:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 34 szklanki oleju
  • masło (do smarowania gofrownicy)

Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać sól i ubić je na sztywną pianę.

Do żółtek dodawać stopniowo cukier, olej, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i ubijać do połączenia się składników.

Łyżką delikatnie połączyć białko z żółtą masą. Przekładać do gofrownicy chochelką i piec kilka minut, do zbrązowienia.

Gofry najlepsze są ciepłe, bo są chrupiące. Gdy stygną, robią się gumowate.

Podawać z dowolnymi dodatkami.

Zdjęcie - Gofry - ciasto na mleku i  oleju  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gofry - ciasto na mleku i  oleju  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów