Gofry na maślance
Pewnie wiele osób słyszało już o gofrach na maślance. Chociaż mam swój wypróbowany przepis chciałam jednak wypróbować jeszcze ten znaleziony u Cudawianki. Gofry na maślance są tak pyszne jak zachwalali je ci, którzy już je piekli.Chrupiące, rumiane, jednym słowem pyszne. Polecam:)
Składniki:
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczającej
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki mleka
- 6 łyżek oleju
Białko oddzielić od żółtka. ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt. W misce wymieszać składniki: mąkę, mąkę ziemniaczaną sól, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce rozbełtać widelcem żółtko z maślanka i mlekiem. Wlać olej i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej mikstury. Połączyć składniki obu misek, bardzo szybko i krotko mikserem. Dodać ubite na sztywno białko. Wymieszać delikatnie łyżka. Piec gofry na rumiano.
Smacznego:)