Gofry na maślance

Gofry na  maślance

Pewnie wiele osób  słyszało już o gofrach na maślance. Chociaż mam swój wypróbowany przepis chciałam jednak  wypróbować jeszcze  ten znaleziony u Cudawianki. Gofry na maślance są tak pyszne jak zachwalali je ci, którzy już je piekli.Chrupiące, rumiane, jednym słowem pyszne. Polecam:)

Zdjęcie - Gofry na  maślance  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczającej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 6 łyżek oleju

 

Białko oddzielić od żółtka. ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt. W misce wymieszać składniki: mąkę, mąkę ziemniaczaną sól, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce rozbełtać widelcem żółtko z maślanka i mlekiem. Wlać olej i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej mikstury. Połączyć składniki obu misek, bardzo szybko i krotko mikserem. Dodać ubite na sztywno białko. Wymieszać delikatnie łyżka. Piec gofry na rumiano.

Smacznego:)

Kategorie przepisów