To zupa pochodzenia wegierskiego, pelna pysznej papryki i pomidorow z dodatkiem kawalkow miesa. Do tego bardzo pikantna, co sprawia, ze dziala bardzo rozgrzewajaco. Mam nadzieje, ze i Wam po takim daniu zrobi sie cieplej.
Mój tata od czasu do czasu wspomina, że zjadłby pieczoną goloneczkę... taką jak kiedyś na wakacjach, po bawarsku, pieczoną z piwem. Ciągle mówiłam, że upiekę, zrobię.... aż przyszedł na nią czas.
Moje ulubione danie ostatnich dni. Makaron, krewetki i ser pleśniowy to świetne połączenie smaków. No i bardzo ważne dla mnie - taki obiad robi się bardzo szybko.
Nie ma to jak dobry, rozpływający się w ustach, pełen smaku i aromatu- gulasz wołowy. Od dawna chodził za mną, taki typowo czeski gulasz. Pokochałam jego smak, stołując się w Pradze, a odkryłam go na nowo, w Polsce, w czeskiej knajpce w moim mieście.
Tortas to zapiekane bułeczki z nadzieniem mięsno-warzywnym. (...) Do środka tradycyjnie daje się odsmażaną fasolę, salsę, warzywa, kwaśną śmietanę, a także resztki mięsa – dlatego jest to świetny i nietypowy sposób na zagospodarowanie mięsa np. z rosołu ;)
Zapieczone bułki z nadzieniem z chorizo, fasoli i pomidorów, z serem i sałatką z kapusty. Bardzo smaczne i wyraziste. Jeśli ktoś nie lubi ostrości, można pominąć papryczkę jalapeno w sałatce kapuścianej.
Dzięki dodatkowi cynamonu, fety i bardzo drobnemu posiekaniu cebuli malakserem (była prawie jak starta na tarce) mają zupełnie inny smak niż zwykłe pulpety. I są znacznie lepsze!
Kartacze wyszły przepyszne – dokładnie takie, jakie jadłam na Litwie. I jeśli kiedyś w przyszłości zawitam w rejony Podlasia, na pewno uraczę się tymi kluskami zamówionymi w restauracji. A póki co, pozostaje mi przyrządzanie ich w domu, do czego i Was namawiam.
Pyszną kiełbasę na Wielkanoc przygotowałam z mięsa wieprzowego z karkówki. Pyszna domowa kiełbasa wędzona jest rewelacyjna w smaku, aromatyczna, wyśmienita, genialna. Nie znam osoby, która by nie miała do niej słabości,muszę się przyznać mam do niej wielką. A najlepsza jest wisząca na drążku,podsuszona tzw "łamana".
Na moim blogu pojawiło się już kilka przepisów na tortille, ale ten jest chyba najbardziej zaskakujący - a to z powodu doprawienia mięsa... kawą. Dla mnie, po stekach espresso nie była to nowość, niemniej połączenie to jest dość niecodzienne. I według mnie świetne!
Tradycjonaliści zamiast batatów mogą użyć zwykłych ziemniaków, ale trzeba liczyć się z tym, że to jednak już nie będzie „to”, choć potrawa na pewno będzie również bardzo smaczna ;) Do masy mięsnej można natomiast dodać albo ryż, albo pokruszone nachosy. Ja zdecydowałam się na nachosy, ponieważ ryż podałam osobno jako dodatek. Nachosy, chociaż niezbyt zdrowe, dodały klopsikom jeszcze bardziej meksykańskiego charakteru :)
Fantastyczny pikantny bulion, o lekko azjatyckim posmaku. Świetny sposób na wykorzystanie głów i pancerzyków po krewetkach. Z obranymi krewetkami zrobiłam m a k a r o n, który pokażę Wam już w kolejnym poście. Oczywiście, równie dobrze można dodać podsmażone krewetki do zupy, to już zależy od Was :) Zupa jest pyszna, naprawdę polecam!
Największa dawka zdrowia w jednej szklance. Szpinak bogaty w żelazo i betakaroten, który nadaje piękny kolor naszej skórze, a także witaminę PP, która poprawia ukrwienie skóry. Natomiast kiwi posiada duże ilości witaminy E, która rozjaśnia i działa przeciwzmarszczkowo na naszą cerę. Musicie to wypić, aby cieszyć się zdrowiem i urodą tego lata!