Spaghetti z krewetkami i camembertem

Spaghetti z krewetkami i camembertem
Zdjęcie - Spaghetti z krewetkami i camembertem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje ulubione danie ostatnich dni. Makaron, krewetki i ser pleśniowy to świetne połączenie smaków. No i bardzo ważne dla mnie - taki obiad robi się bardzo szybko. Przy okazji zastosowałam nową technikę przyprawiania potraw na patelni. Ostatnio w jakimś programie kulinarnym, kucharz wsypywał przyprawy na rozgrzany olej, przed dodaniem warzyw czy mięsa. Zabieg ten miał wydobyć ich smak i aromat. Nie wiem czy to siła sugestii, ale chyba rzeczywiście coś w tym jest :)
Składniki na 1 porcję:
  • 100 g makaronu (u mnie zawsze z mąki durum)
  • 100-150 g krewetek koktajlowych
  • kawałek masła / oliwa
  • czosnek, 3-4 drobno pokrojone ząbki
  • chilli w proszku (lub papryczka)
  • 2-3 łyżki mleka (można zastąpić kremówką)
  • kawałek drobno pokrojonego camemberta (ok. 50 g)

Makaron ugotować al dente. Na patelni rozpuścić masło. Wsypać szczyptę chilli, po chwili dodać czosnek. Chwilę smażyć i dodać krewetki. Po ok. 2 minutach wlać mleko oraz dorzucić ser. Zamieszać i poczekać momencik aż ser się rozpuści i powstanie sos. Na patelnię wrzucić ugotowany makaron i dobrze wymieszać z sosem. Smacznego!
*ilość podanych składników jest opcjonalna, szczególnie jeśli chodzi o sos, który można by zrobić z podwójnej porcji

Kategorie przepisów