Spaghetti z krewetkami i camembertem
Moje ulubione danie ostatnich dni. Makaron, krewetki i ser pleśniowy to świetne połączenie smaków. No i bardzo ważne dla mnie - taki obiad robi się bardzo szybko. Przy okazji zastosowałam nową technikę przyprawiania potraw na patelni. Ostatnio w jakimś programie kulinarnym, kucharz wsypywał przyprawy na rozgrzany olej, przed dodaniem warzyw czy mięsa. Zabieg ten miał wydobyć ich smak i aromat. Nie wiem czy to siła sugestii, ale chyba rzeczywiście coś w tym jest :)
Składniki na 1 porcję:
- 100 g makaronu (u mnie zawsze z mąki durum)
- 100-150 g krewetek koktajlowych
- kawałek masła / oliwa
- czosnek, 3-4 drobno pokrojone ząbki
- chilli w proszku (lub papryczka)
- 2-3 łyżki mleka (można zastąpić kremówką)
- kawałek drobno pokrojonego camemberta (ok. 50 g)
Makaron ugotować al dente. Na patelni rozpuścić masło. Wsypać szczyptę chilli, po chwili dodać czosnek. Chwilę smażyć i dodać krewetki. Po ok. 2 minutach wlać mleko oraz dorzucić ser. Zamieszać i poczekać momencik aż ser się rozpuści i powstanie sos. Na patelnię wrzucić ugotowany makaron i dobrze wymieszać z sosem. Smacznego!
*ilość podanych składników jest opcjonalna, szczególnie jeśli chodzi o sos, który można by zrobić z podwójnej porcji