Pikantny azjatycki bulion na krewetkach
Fantastyczny pikantny bulion, o lekko azjatyckim posmaku.
Świetny sposób na wykorzystanie głów i pancerzyków po krewetkach. Z obranymi krewetkami zrobiłam m a k a r o n, który pokażę Wam już w kolejnym poście.
Oczywiście, równie dobrze można dodać podsmażone krewetki do zupy, to już zależy od Was :)
Zupa jest pyszna, naprawdę polecam!
Składniki dobierałam na oko - spokojnie dosmaczajcie sobie i balansujcie zupę według swojego uznania. Sposób przygotowania inspirowany francuską bouillabaisse (klik - tu przepis)
Pikantna zupa na krewetkach.
głowy i pancerzyki krewetek ( miałam ok 400 g całych krewetek ); kawałek białej ryby ( np. dorsza ), pokrojonej w kostkę; kawałek selera; 1 marchewka; 1 cebula, pokrojona w piórka; 1 korzeń pietruszki; kawałek pora; 5 ząbków czosnku, obranych, pokrojonych w plasterki; 2 pomidory, pokrojone; 3 - 5 łyżek oliwy z oliwek; 1 łyżeczka kuminu; 2 małe, pokruszone papryczki pepperoncino; 3 - 4 łyżki tajskiego sosu rybnego; ok 6 - 8 suszonych liści limonki kaffir ( można zastąpić sokiem z limonki ); sól i pieprz do smaku
ok. 1 litra wody;
1 czerwona chilli, pokrojona w cienkie plasterki; makaron ryżowy, do podania ( u mnie nitki ); świeże listki oregano, do posypania
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony czosnek i cebulę. Smażymy ok 2 - 3 minuty, aż się zeszklą (uwaga! nie przypalcie czosnku! Będzie gorzki i popsuje cały smak...), dodajemy pokrojone warzywa (seler, marchew, pietruszkę, por), pancerzyki i głowy krewetek, kumin oraz pepperoncino. Smażymy chwilę na dużym ogniu, cały czas mieszając, po czym zalewamy całość wodą.
Dodajemy pomidory, liście limonki, solimy i pieprzymy do smaku.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy przez ok 30 - 40 min.
Kosztujemy zupę i dosmaczamy solą, pieprzem, sosem rybnym i ewentualnie, sokiem z limonki (jeśli używamy liści kaffir, powinna być wystarczająca kwaśna).
Całość przecedzamy przez durszlak.
Do przecedzonego bulionu wkładamy kawałki ryby, gotujemy ok 2 minuty.
Makaron ryżowy przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu, zazwyczaj zalewa się go wrzątkiem na 3 minuty, odcedza.
Do miseczki wykładamy makaron, zalewamy bulionem z rybą.
Można posypać plasterkami czerwonej chilli i listkami świeżego oregano (fajnie pasowałaby tu też świeża kolendra, ewentualnie natka pietruszki)
Smacznego!