Tortille z wołowiną, chili i kawą

Tortille z wołowiną, chili i kawą

Na moim blogu pojawiło się już kilka przepisów na tortille, ale ten jest chyba najbardziej zaskakujący - a to z powodu doprawienia mięsa... kawą. Dla mnie, po stekach espresso nie była to nowość, niemniej połączenie to jest dość niecodzienne. I według mnie świetne! Kawa nadaje delikatnej i intrygującej nuty smakowej, absolutnie nie narzucającej się i nie tłumiącej smaku innych składników. Tak, to był naprawdę pyszny obiad :)

Zdjęcie - Tortille z wołowiną, chili i kawą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
TORTILLE Z WOŁOWINĄ, CHILI I KAWĄ
6 pszennych tortilli,
500g mielonej wołowiny,
1 puszka czerwonej fasoli,
1 puszka krojonych pomidorów,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 papryczka chili,
150ml mocnej kawy,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka oleju,
sól i pieprz,
½ łyżeczki mielonego kuminu,
sałata,
kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie)

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodać drobno posiekane chili (bez pestek) i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć jeszcze krótką chwilę. Dodać mięso i smażyć przez kolejne 3-4 minuty, aż zacznie brązowieć. Dodać pomidory z puszki, odcedzoną fasolę, koncentrat pomidorowy i kawę. Zagotować i odparowywać przez ok. 20 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kuminem.
Tortille kolejno zwilżyć wodą i krótko podgrzać z obu stron na suchej patelni, żeby zmiękły. Nałożyć sałatę i mięsny sos, opcjonalnie także śmietanę, zwinąć i od razu podawać.


(na podstawie przepisu z bloga kabamaigi, z moimi małymi zmianami)


Zdjęcie - Tortille z wołowiną, chili i kawą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów